Pandémia obezity a nadváhy. Prečo stále priberáme?

Zmenou životného štýlu, stresovými faktormi, fyzickou inaktivitou dochádza ku kumulácií tukového tkaniva v rôznych distribúciách. Telesná hmotnosť nielen slovenskej ale i svetovej populácie sa zvyšuje a obezita začína mať pandemický rozmah. Do 10 rokoch sa predpokladá, že na našej planéte bude až 3,3 miliardy ľudí s nadváhou a obezitou.

Pozor, obezita je chronické ochorenie a nie iba estetický problém!

  • Obezita je charakterizovaná zvýšenou kumuláciou tukového tkaniva, v podobe podkožného či viscelárneho (útrobného) tuku. Prevalencia obezity je jeden z najdôležitejších problémov verejného zdravia, ktorému dnes svet čelí. I napriek tomu sa ľudia viacej obávajú coronavírusu. OBEZITA je najrozšírenejšie chronické ochorenie a patrí do rúk odborníkom v oblasti výživy, nie influencerom a predajcom detoxikačných zázračných nápojov na chudnutie!
  • Podľa stanoviska WHO viac ako 3⁄4 všetkých ochorení ovplyvňuje práve spôsob výživy a potraviny, dôsledkom čoho môže byť časom vznik aterosklerózy, nádory, diabetes, obezita a celá kaskáda pridružených ochorení.
  • Pri obezite i nadváhe tukové tkanivo hypertrofuje (zväčšuje sa) a produkuje široké spektrum sekrečných produktov. Je známych viac ako 100 druhov sekréčnych proteínov tukového tkaniva. Tieto heterogénne bioaktívne látky adipokíny (leptín, adiponektín, rezistín, IL6 a iné....) nezasahujú iba do metabolizmu organizmu, ale sú i modulátormi rôznorodých fyziologických funkcií. Zasahujú do regulácie energetickej rovnováhy, homeostázy, modulujú (môžu znižovať alebo zvyšovať) inzulínovú senzitivitu, súčastňujú sa v regulácii zápalu a mnoho iných významov.
  • Ku vzniku obezity neprispieva iba pozitívny kalorický nadbytok, ale aj enviromentálne a genetické vplyvy, fyzická inaktivita, avšak i nevhodná technológia prípravy pokrmov nástupom industrializácie spoločnosti. Vzájomná zmena pomerov medzi základnými živinami nie je až tak významne zreteľná v jednotlivých časovým obdobiach vývoja spoločnosti.

Obezita v číslach

  • Celosvetová prevalencia obezity je trojnásobne vyššia medzi rokmi 1975 a 2016.
  • Predpokladá sa, že aktuálne trpí obezitou až 750 miliónov ľudí a 2 miliardy ľudí trpí nadváhou.
  • Podľa WHO (2016) trpelo nadváhou alebo obezitou 41 miliónov detí vo veku 5 rokov.
  • Odhaduje sa, že do roku 2025 bude mať nadváhu alebo obezitu 2,7 miliardy dospelých a 268 miliónov detí v školskom veku.

Aká je terapia a pomoc pri obezite?

  • redukčná diéta pod dohľadom lekára, obezitológa v prípade špecialistu na výživu
  • komplexná zmena zmýšľania a uvedomenie si problému, ktorý nastal nakoľko obezita je chronické ochorenie.
  • absolútna zmena životného štýlu
  • zapojenie fyzickej aktiviny (plávanie, šport, prechádzky a pod.)


Majte na pamäti, že najoptimánejšie je konzumovať pestrú stravu kde sú zastúpené všetky živiny. Vhodné je si vyberať slovenské odrody plodín (zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny...), ktoré boli dopestované a dozreté na našom území. Naši predkovania sa prevažne živili rastlinnou stravou a mäso patrilo do ich jedálnička výnimočne. Veľmi dôležité miesto vo výžive majú kyslomliečne (fermentované) výrobky vďaka mliečnym kultúram, ktoré napomáhajú tráveniu. Okrem iného majú kyslomliečne výrobky aj hypolipidemický účinok.

Online kontakt do poradne výživy