Bezplatné konzultácie pre materské škôlky

Zdravé a spokojné deti sú naše šťastie a budúcnosť, každý rodič si želá to isté, aby jeho ratolesti boli zdravé a hlavne, 
aby stav zdravia bol udržiavaný i počas pobytu v škôlke, nakoľko strava v mnohých školských zariadenich
nie je práve ideálna a za posledné desaťročia sa moc nezmenila.

Vybrané výživové faktory a zastúpenie výživovej dávky pre deti predškolského veku (2 - 6 r.)

Desiata, obed, olovrantVek 2-6 r. / 4 140 kJ
Bielkoviny 21 g
Tuky37,8 g
Sacharidy141,6 g
Vápnik420 mg
Vláknina8,4 g

Vybrané odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo SR (9. revízia) podľa veku

Vek 1-3 r. / 5 000 kJVek 4-6 r. / 6 900 kJ
Bielkoviny25 g35 g
Tuky48 g63 g
Sacharidy167 g236 g
Vápnik600 mg700 mg
Vláknina10 g14 g

Výživové dávky detí v zariadeniach školského stravovania

V materských školách sa podávajú 3 pokrmy denne (desiata, obed, olovrant), ktoré majú predstavovať 60% z celodennej potrebnej výživy. 
Na základných školách: hlavné jedlo, teda obed má tvoriť 30% energie pre deti školského (6 - 15 r.) a dospievajúceho veku (15 - 19 r.). 
Zdroj: Kajaba et al., 2015; Spotrebné normy MSM (revízia 2021)

 

Nástrahy nevhodne volenej stravy pre deti

Nedodržiavanie základných výživových potrieb pre maloletých, vedú k mnohým telesným (obezita) a psychickým poruchám (napr. nedostatok vit.skupiny B v strave), ale hlavne k rozličným poruchám zdravia v podobe  zníženej odolnosti voči infekčným chorobám, k zvýšenej únave, kolísanie krvného cukru spôsobené inzulínogennou stravou (hlavne v podobe často ponúkaného pečiva v škôlke a.i.), zvýšenou kazivosť zubov a mnoho iných.

 

Realita podávaných pokrmov pre deti v MŠ 

MÁLO ČERSTVEJ ZELENINY A OVOCIA
Vitamín C je termolabilný, čiže môže byť zabezpečený pre deti iba v podobe čerstvej zeleniny alebo ovocia, ak sú dni, kedy nie je podané doslovne jedno koliečko čerstvej zeleniny, dávky nie sú ani zďaleka dodržané. Počas zimných mesiacov vo zvýšenom chorobnom období by sa podávanie ovocia a zeleniny malo znásobiť, aby sa predchádzalo chorobným stavom. Toto sa žiaľ nerobí.

 

PREBYTOK MÚČNYCH JEDÁL
Deti často konzumujú (2x denne) múčne jedlo, v prípade múčneho dňa aj 3x denne. Nadbytok konzumácie múčnych jedál spôsobuje nárast obezity, kolísanie inzulínu počas dňa a iné problémy. Deti nemajú v ponuke pseudoobilniny, zdravšie alternatívy so zníženým obsahom lepku či iné výživnejšie obilniny.

 

SLADKÉ SIRUPOVÉ VODY A ČAJE NAMIESTO ČISTEJ VODY
Pitný režim detí je automaticky dopĺňaný sladkým malinovkami, ktoré sú osladené lacným glukózovo-fruktózovým sirupom (izoglukózou), prípadne obsahujú farbivá a stabilizátory. Deťom má byť PRIORITNE ponúkaná čistá voda. Niektoré jedálne majú tradície, že deťom zlievajú sladkú kompótovú vodu a "vyrábajú" tak ovocný čaj, čím si dopĺňajú svoje tabuľkové živiny!!! Nakoľko si 3 ročné deti v škôlke neumývajú zuby, aj pitie sladkých vôd a čajov spôsobuje vznik zubného kazu.

 

NÁTIERKY - MASLOVÉ ČI MARGARÍNOVÉ?
1 x denne použité maslo na pečivo alebo maslo použité v nátierke. Často, aby jedálne ušetrili, nakupujú lacnejšie rastlinné roztierateľné maslá, ktoré NIE SÚ zdravšie ako klasické mliečne kravské maslo!!!

 

MÄSO PODÁVANÉ DEŤOM
Všetky výživové odporúčania apelujú na zníženie spotreby BRAVČOVÉHO MÄSA a zaradení chudého mäsa v podobe hrabavej hydiny (kurčatá, morky), rýb, chudého hovädzieho mäsa alebo králikov. Podľa uvedené príkladu bolo malým deťom ponúkané 2x do týždňa bravčové mäso a zvyšnými dňami doplnené o múčne jedlá. Čo so zdravou výživou pre deti nemá nič spoločné.

 

DETI MÁLO KONZUMUJÚ RYBY AKO ZDROJ OMEGA-3MK
Maloletým sú ponúkané ryby zväčša v podobe sardinkových nátierok. Takto sa žiaľ doplňujú tabuľkové výživové hodnoty. Tučné ryby sú zdrojom Omega3-Mastných kyselín, ktoré sú protizápalové s porovnaní Omega6-MK, ktoré sú NAOPAK zápalové, pre ľudí nevhodné konzumovať. Opäť problematika financií.

Nevýživná výživová pyramída

Takáto prezentácia vo forme pyramídy bola publikovaná v deväťdesiatych rokoch minulého storočia USDA 
(US Department of Agriculture - Americkým úradom pre poľnohospodárstvo) a reprezentovala vtedajšie poznatky o výžive a potravinách. Odvtedy vzniklo viacero pohľadov na problematiku a viacero verzií pyramíd zohľadňujúce najnovšie poznatky, ako aj rôzne (niekedy až protichodné) názory na potrebu a vplyv jednotlivých potravinových zložiek na ľudský organizmus.

Kde školské stravovanie zlyháva

  • deti majú majú málo čerstvého ovocia a zeleniny
  • v čase úrody kontrétneho ovocia či zeleniny sa dané ovocie a zelenina neobjavuje frekventovanejšie a takmer vôbec v jedálničku detí (marhule, broskyne, tekvice, uhorky, papriky, cvikla, patizóny a mnoho ďaľších)
  • škôlky ani školy nemajú možnostť využívať ponuku lokálnych pestovateľov nakoľko to zákon nepovoľuje
  • príliš veľa pečiva a múčnych jedál, ktoré sú jednou z hlavných  príčin nárastu obezity u ľudí.  Trh ponúka mnoho zdravších alternatív i v podobe pseudoobilnín (so zníženým obsahom lepku), často nevyužitá alternatíva, kvôli finančným zdrojom
  • zvyčajne 2-krát denne je použitá nátierka z rastlinného masla, ktoré nie je zdravšie ako pravé maslo
  • niektoré jedálne používajú nekvalitné suroviny, dokonca i polotovary
  • pitný režim dieťaťa je prednostne zabezpečovaný osladeným čajom, sirupovou vodou (čo môže mať za následok vznik a rozvoj zubného kazu) a až potom čistou vodou. 
  • školské zariadenia často kvôli financiam a vybaveniu nevedia reagovať na špeciálne požiadavky rodičov pri stravovaní detí s alergiami na jedlo, napr. pri laktózovej intolerancii, alergii na bielkovinu kravského mlieka, histamínovej intolerancii alebo pri celiakii u malých detí

Objednajte si bezplatne pre vašu MŠ
stretnutie s výživovým poradcom

Momentálne prednášky pre materské škôlky realizujem v rámci Nitranskeho okresu, prevažne Topoľčany - okolie. 
V prípade záujmu prednášky mimo mesta je potrebné uhradiť cestovné náklady.