Smoothie recepty zo zeleniny a ovocia

Smoothie je hustý a zároveň jemný nápoj, ktorý vzniká rozsekaním ovocia alebo zeleniny v mixéri, kde je dužina rozomletá. Je to výživný nápoj s vysokým podielom vlákniny, čo je jeho výhoda oproti odšťavovaniu, nakoľko pri odšťavovaní sa vláknina oddeľuje od šťavy. Takže smoothie má vysoko sýtiacu schopnosť vďaka obsiahnutej vláknine a preto je možné nimi nahradiť raňajky či olovranty.

Rady výživového poradcu pri príprave smoothie nápojov
z ovocia a zeleniny

Domáce ovocie plné vitamínov zo záhradky

Ako zapojiť smoothie recepty do vášho jedálnička?
Zabudnite na akékoľvek marketingové prípravky, ktoré sľubujú, že vás detoxikujú. Jednoznačne detoxikujú vašu peňaženku!  Bezplatnou a vhodnejšou cestou  je regeneračný deň, ktorý si môžete spraviť raz za týždeň. Je to deň bez jedla v podobe hladovky, kedy pijete iba čistú vodu alebo neochutený bylinkový čaj. V prípade potreby môžete piť ovocné a zeleninové šťavy riedené voodou, prípadne smoothie.

 

Odporúčam piť smoothie hlavne počas leta!
Ak vlastníte záhradu alebo máte možnosť nakupovať ovocie a zeleninu u lokálnych záhradkárov a farmárov, uprednostnite túto voľbu pred nákupom ovocia a zeleniny z obchodných reťazcov, ktorých ovocie a zeleniny pochádzajú prevažne zo Španielska. Svojím nákupom lokálneho ovocia a zeleniny podporuje slovenských pestovateľov. V prípade zimných mesiacov kedy nie je možné na území SR dopestovať ovocie a zeleninu, nepripravujte smoothie z dovezeného ovocia či zeleniny, ktorý môže obsahovať vysoký podiel dusičnanom!

 

Pripravujte smoothie prevažne z lokálnych potravín.
Znažte sa pomerne často konzumovať ovocie, ktoré práve dozrieva na našom území. Slovenko ponúka dokonalé dary v podobe bobuľového ovocia - jahody, maliny, čučoriedky, černice, ktoré sú bohaté na antioxidatny, v čase maximálnej sezóny je vhodné si toto ovocie spracovať mrazením, čím sa dokážu zachovať potrebné živiny a môžete tak pripravovať smoothie i mimo sezóny aj počas zimného obdobia.

 

Po vymixovaní je potrebné smoothie vypiť!!!
Prečo? Vitamín C rýchlo oxiduje. Ovocie a zelenina je bohatá na vitamín C alebo kyselinu askorbovú, ktorá porušením plodu napr. mixovavaním rýchlo oxiduje na kyselinu dehydroaskorbovú. Obe kyseliny majú rovnaké VITAMÍNOVÉ účinky, avšak majú iné vlastnosti napr. pri ohrievaní, kde kyselina dehydroaskorbová nie je tepelne stála a mení sa na iné neúčinné zložky.

Ovocie plné vitamínov zo záhradky