Antioxidant je takzvaný “lapač voľných radikálov", zjednodušene povedané ide o látku, ktorá chráni biologické štruktúry pred poškodením voľnými radikálmi. Z chemického hľadiska ide molekulu, ktorá ma voľné, nespárené elektróny a tie odovzdá radikálu, čím ho neutralizuje a zabráni tak oxidácii biologickej štruktúry.
Proso siate spoločne s ryžou, kukuricou, pohánkou či láskavcom patria medzi obilniny teplého pásma, ktoré majú vo výžive ľudí významné postavenie. Sú zložkou nielen potravy pre ľudí, ale aj hospodárske zvieratá. V dávnej minulosti patrilo proso medzi potravinu, ktorú konzumovali predovšetkým chudobnejší obyvatelia Európy.
Vedeli ste, že priemerný Slovák vypije za rok 16 litrov vína?
Konzumácia alkoholu patrí podľa WHO medzi najčastejšie rizikové faktory poškodenia zdravia. Dochádza k rozvoju mnohých nežadúcich zdravotných následkov, vrátane alkoholizmu, poškodenia pečene a rôznych druhy rakoviny.
Vedeli ste, že Slovensko je zapojené do medzinárodnej prierezovej štúdie HBSD (HEALTH BEHAVIOUR IN SCHOOL-AGED CHILDREN) už od roku 1993? Jej cieľom je monitorovať predovšetkým zdravie a zmeny v zdraví školákov (11-, 13- a 15-ročných).
TUK sa prememí na SVAL, hovorili na Instagramoch!
Už zopár dní mám úžasné nápady na kopec nových článkov. Čarovné a naozaj veľmi úsmevné príbehy "Cecilky" o výžive, doplnkoch a kolagénikoch, chudnúcich cukríkoch, či nosorožcoch na husté vlasy....
Pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi dôležitá výživa a zloženie pokrmov, avšak ich hmotnosť je zohľadňovaná podľa cieľa redukcie TH, uskutočňovaných pohybovaných aktivít (fyzického zaťaženia)..
Pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi dôležitá výživa a zloženie pokrmov, avšak ich hmotnosť je zohľadňovaná podľa cieľa redukcie TH, uskutočňovaných pohybovaných aktivít (fyzického zaťaženia)...
Chcete schudnúť zdravo a udržateľne? Možno chcete spevniť telo, zbaviť sa tukov a nabrať miesto toho svaly tak akorát? Prvé rozhodnutie, či chcete alebo nie, je na Vás, s ostatným Vám pomôžeme my.
Olivový olej je tradičný potravinársky výrobok vyrábaný z plodov olivovníka, predovšetkým v oblasti Stredozemia. Je základnou súčasťou výživy ľudí a používa sa už viac ako tisíce rokov. Práve stredomorský región je hlavnou oblasťou pestovania olív a predstavuje 98% plantáží olivovníkov na svete.
Po dlhej dobe zapínam sociálne siete a vyskakujú na mňa neuveriteľné reklamy na rýchle chudnutie za desiatky či stovky eur. Zacieľovanie potencionálneho zákazníka je čoraz otravnejšie a optimalizácia marketingových stratégií niektorých spoločností je čoraz rafinovanejšia. Jednoduchší človek nemá šancu a je chytený do spotrebiteľského kolotoča.
Ako sa stravujú slovenské deti v súčasnosti a kde rodičia robia najväčšie chyby v stravovaní detí? Je správne sa utešovať falošnou nádejou, ak máme doma obézne dieťa? Ak si želáme, aby z našich detí vyrástli jedného dňa zdraví dospelí, mali by sme ich my ako rodičia, ale aj ako spoločnosť (škola, škôlky..) naučiť správne stravovať.
Viete, že výživa a pohyb k sebe patria a preto pri redukcii telesnej hmotnoti by mali byť vo vzájomnej súhre? Pripravili sme pre Vás úžasný 3 mesačný program na redukciu telesnej hmotnosti pod mojím dohľadom v spolupráci s regeneračno-pohybovým centrom VIGEO v Bojniciach.
Na Slovensku za posledných desať rokov nastal výrazný nárast "odborníkov" a poradcov takmer v každom odvetví. Oblasť vedeckej výživy ľudí a služby výživového poradenstva nie sú žiadnou výnimkou. Z obchodného hľadiska sa poradcom na výživu môže stať naozaj každý. Stačí si založiť živnosť, keďže ide o voľný typ živnosti, ktorá nie je viazaná na príslušné vzdelanie. A tento zákonný deficit je žiaľ využívaný rôznymi výživovými poradcami
Bioelektrická impedancia (BIA) alebo bioimpedančná analýza - body impedance analysis, je nepriama a zároveň najpoúživanejšia metóda merania telesného tuku, ale i celkovej telesnej stavby, ktorá sa používa vo svete takmer 58 rokov.
Svojho poradcu si vyberajte starostlivo, radí špecialista na výživu a dietetiku Ing. Jana Pastrnáková. Celý článok pre portál Bezhladovania.sk si prečítajte na podstránke blogu.
Tento článok je prevzatý zo zborníka prezentácií z XXXI. medzinárodného kongresu SKVIMP a 1. česko-slovenského kongresu klinickej výživy, kde bola Katedrou výživy ľudí publikovaná charakteristika výživára špecialistu a jeho zaradenie do Národnej sústavy klasifikácií.
Konzumácia jogurtov je na našom území veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok vo výžive ľudí. Čo je to jogurt a ako vzniká? Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského. V posledných rokoch i z iných živočíšnych mliek ako je ovčie či kozie, ktoré si našli svoje miesto na trhu v obchodov so zdravou výživou.
Myšlienka označovania potravín “semaforovým štítkom¨ je výborný nápad, pokiaľ je dômyselne prepracovaná a zároveň oponovaná odborníkmi z oblasti poľnohospodárstva, výživy ľudí, SPPK, PKS a iných
Význam výživy ako prevencie pred civilizačnými a niektorými infekčnými chorobami je neoceniteľný. Veľmi dôležité je pochopiť, že výživa je nositeľom nielen energie cez energetické substráty, ale významným nositeľom bioaktívnych látok, ktoré sa v potraviných nachádzajú. Ide o organické prírodné zlúčeniny, ktoré sa zapájajú do metabolických dráh alebo ich katalyzujú.
Článok sa pripravuje.
Rizikové faktory správania zapríčiňujú polovicu všetkých úmrtí na Slovensku.
Trápi vás nadváha alebo zväčsujúci sa obvod pása? Priberali ste pohodlne niekoľko mesiacov či rokov a teraz hľadáte rýchle riešenia v tabletkách na chudnutie? Prestavte si, že žiadne zázračné detoxikačné tabletky na chudnutie vám nepomôžu! Ak ste dokázali priberať niekoľko rokov, nemôžete čakať zazrák a myslieť si, že schudnete počas pár týždňov aj to vďaka zázračnej tabletke.
Dojčenie je základnou prevenciou vzniku potencionálnej nadváhy nielen pre samotné dieťa, ale i pre matku. Dojčením je tak detský organizmus uchránený od príjmu nevhodných sacharidov, živočíšnej bielkoviny a iných prímesy kojeneckej výživy. Deti, ktoré nie sú dojčené majú sklon k rozvoju nadváhy.
Zmenou životného štýlu, stresovými faktormi, fyzickou inaktivitou dochádza ku kumulácií tukového tkaniva v rôznych distribúciách. Telesná hmotnosť nielen slovenskej ale i svetovej populácie sa zvyšuje a obezita začína mať pandemický rozmah. Do 10 rokoch sa predpokladá, že na našej planéte bude až 3,3 miliardy ľudí s nadváhou a obezitou.