Majú múčne červy nutričný potenciál pre výživu ľudí?

Trvaloudržateľné poľnohospodárstvo bije na poplach už niekoľko rokov preto sa snažia rôzne spoločnosti a odborná verejnosť hladať odpoveď na optimálny príjem bielkovín bez zdroj mäsa či mlieka. Múčny červ (Alphitobius diaperinus) sa stal štvrtým hmyzom, ktorý získal pozitívne hodnotenie od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na ľudskú spotrebu.

obsah sa pripravuje!

Majú múčne červy nutričný potenciál pre výživu ľudí?

Trvalo udržateľné riešenie a ekológia

Consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. -demo-

Zameranie výroby výrobkov z múčnych červov

  • výživa pre akvakultúru, domáce zvieratá, ošípané a hydinu a pre humánnu výživu.

Spoločnosť, ktorá vyvinula prvé potravinárske prísady z hmyzu.

Ÿnsect prevádzkuje tri výrobné závody, jeden v Dole vo Francúzsku (uvedený do prevádzky v roku 2016), jeden v Holandsku v Ermelo (2017) a tretí v Nebraske v USA a nový – ktorý má byť najväčšou vertikálnou farmou na svete – v Amiens vo Francúzsku. , je momentálne vo výstavbe. 

Ako sa chovajú múčne červy na farmách?

Zdroj: www.ynsect.com

1. Reprodukcia

Mladé larvy hmyzu sa živia a rastú za kontrolovaných optimálnych podmienok niekoľko týždňov. Keď dosiahnu štádium zrelosti múčnych červov, 95 % našich múčnych červov sa napar, sterilizuje a spracuje na prémiové proteíny a oleje bez akýchkoľvek chemických látok. Zvyšných 5 % sa stáva dospelými a rozmnožuje sa, aby sa obnovila mladistvá populácia.

2. Rast a vývoj

Chov hmyzu na vertikálnych farmách trvá 70 dní. Konzumuje predovšetkým pšeničné otruby a bez antibiotík.

3. Kŕmenie a automatické triedenie

Vstavané senzory zhromažďujú údaje na riadenie takých faktorov, ako je vlhkosť a teplota, aby sa optimalizovalo prostredie pre zdravý rast. 

4. Sterilizácia

Larvy Molitor sa spravovávajú procesom naparovania a sterilizácie na vodnej báze. Je to rýchly a humánny spôsob eutanázie hmyzu, ako to vyžaduje zákon.

5. Triedenie

Olej a bielkoviny sa oddeľujú tak, že naparené, vylisované larvy sa nechávajú prejsť mechanickou odstredivkou, bez akýchkoľvek pridaných chemikálií.

6. Balenie

Hotové výrobky sa balíme do obalových materiálov podľa finálneho produktu.

Bezpečnosť konzumácie múčnych červov

obsah sa pripravuje

Zdroje:

  • https://www.ynsect.com/en/
  • http://www.ynsect.com/en/categories/animal-nutrition-and-health/
  • https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6343
  • Safety of frozen and dried formulations from whole yellowmealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel foodpursuant to Regulation (EU) 2015/2283