Med vo výžive

Konzumácia medu má vo výžive Slovákov dlhoročnú tradíciu a významné miesto v skladbe potravín vzhľadom na svoje zloženie. Avšak podľa výživových odporúčaní (ESPGHAN), by sa med nemal podávať dojčatám, deťom do 12 mesiacov.

Med je určený pre deti od 1 roka. Konzumácia medu v rannom veku je spájaná s detským botulizmom. Botulizmus dojčiat môže spôsobiť blodádu motorických a autonómnych funckií, svalovú slabosť s príznakmi ako slabé sanie, znížený svalový tonus (ochabnutosť), slabý plač, zápcha a iné. I keď je detský botulizmus spájaný s výskytom spór Clostridium botulinum v mede, samotná neurofilná baktéria Clostridium botulinum sa nedokáže v mede rozmnožovať vzhľadom na nízku aktivitu vody medu a jeho pH.

výživa detí a podávanie medu

Na Slovenku máme však veľmi prísne normy na hygienu a parametre medu, ktoré spadajú pod Potravinový kódex SR a sú zároveň harmonizované aj národnou legislatívou EÚ. Pri výrobe medu sa nesmú používať žiadne prídavné látky, chemické prípravky, konzervačné látky, ktoré by mohli ovplyvniť negatívne vlastnosti medu. I keď je detský botulizmus spájaný s výskytom spór Clostridium botulinum v mede, samotná neurofilná baktéria Clostridium botulinum sa nedokáže v mede rozmnožovať vzhľadom na nízku aktivitu vody medu a jeho pH.

🌾 Ako konzumovať med?

- -

Med je potrebné konzumovať vo svojej prirodzenej teplote. Zahrievaním medu nad 50 stupňov Celzia, stráca svoju biologickú hodnotu. Med nie je vhodné skladovať na priamom slnku, dlhodobým vystavovaním medu teplote 30 stupňov Celzia dochádza k degradácií cukrov.

Okrem svojej výraznej sladivosti poskytuje telu zdraviu prospešné zlúčeniny ako sú enzými, organické a anorganické kyseliny, minerálne a aromatické látky, alkaloidy, vitamíny, acetylcholín, lipidy atď. Med môžeme definovať ako sladkú substaciu tvorenú vodou (do 20%) a vysokým obsahom sacharidov (do 80%). I keď je to látka prírodného pôvodu z chemického hľadiska ide o koncentrovaný roztok sacharidov. Hlavné zastúpenie má fruktóza a glukóza. Podiel fruktózy môže byť až do 43% (agátový med). Okrem základných sacharidov bolo v mede objavených desiatky iných sacharidov (sacharóza, izomaltóza, maltóza, rafinóza a iné). Netreba zabúdať, že aj med je sladidlo a má vysokú energetickú hodnotu, 1 394 kJ/100 g.

V mede bolo identifikovaných mnoho antibakteriálnych faktorov včelieho pôvodu. Ide o látky, ktoré potláčajú rast niektorých mikroorganizmov. Predovšetkým enzým glukózooxidáza rozkladá monosacharid glukózu na kyselinu glukónovú a peroxid vodíka, vďaka čomu prispieva k antimikromiálnej aktivite medu. V mede bol dokonca potvrdený aj výskyt chrizínu. Chrizín je flavón, patriaci do skupiny flavonoidov, ktoré majú bohaté zastúpenie predovšetkým v ovocí a v zelenine. Chrizínu sa pripisujú taktiež antimikrobilálne účinky.

 

📩 info@vitamine.sk

Ⓜ️ www.vitamine.sk

📲 + 421 949 225 203

Poradňa Výživy Dietetiky a Dietológie

OC MIKÁDO (vedľa Kauflandu)

Streďanská 1013 / 1. poschodie

Topoľčany 955 03

Dipl. Výživár špecialista

Ing. Pastrnáková Jana