Med je určený pre deti od 1 roka. Konzumácia medu v rannom veku je spájaná s detským botulizmom. Botulizmus dojčiat môže spôsobiť blokádu motorických a autonómnych funckií, svalovú slabosť s príznakmi ako slabé sanie, znížený svalový tonus (ochabnutosť), slabý plač, zápcha a iné. I keď je detský botulizmus spájaný s výskytom spór Clostridium botulinum v mede, samotná neurofilná baktéria Clostridium botulinum sa nedokáže v mede rozmnožovať vzhľadom na nízku aktivitu vody medu a jeho pH.
Na Slovenku máme však veľmi prísne normy na hygienu a parametre medu, ktoré spadajú pod Potravinový kódex SR a sú zároveň harmonizované aj legislatívou EÚ. Pri výrobe medu sa nesmú používať žiadne prídavné látky, chemické prípravky, konzervačné látky, ktoré by mohli ovplyvniť negatívne vlastnosti medu. I keď je detský botulizmus spájaný s výskytom spór Clostridium botulinum v mede, samotná neurofilná baktéria Clostridium botulinum sa nedokáže v mede rozmnožovať vzhľadom na nízku aktivitu vody medu a jeho pH.
- -
Med je potrebné konzumovať vo svojej prirodzenej teplote. Zahrievaním medu nad 50 stupňov Celzia, stráca svoju biologickú hodnotu. Med nie je vhodné skladovať na priamom slnku, dlhodobým vystavovaním medu teplote 30 stupňov Celzia dochádza k degradácií cukrov.
Okrem svojej výraznej sladivosti poskytuje telu zdraviu prospešné zlúčeniny ako sú enzými, organické a anorganické kyseliny, minerálne a aromatické látky, alkaloidy, vitamíny, acetylcholín, lipidy atď. Med môžeme definovať ako sladkú substaciu tvorenú vodou (do 20%) a vysokým obsahom sacharidov (do 80%). I keď je to látka prírodného pôvodu z chemického hľadiska ide o koncentrovaný roztok sacharidov. Hlavné zastúpenie má fruktóza a glukóza. Podiel fruktózy môže byť až do 43% (agátový med). Okrem základných sacharidov bolo v mede objavených desiatky iných sacharidov (sacharóza, izomaltóza, maltóza, rafinóza a iné). Netreba zabúdať, že aj med je sladidlo a má vysokú energetickú hodnotu, 1 394 kJ/100 g.
V mede bolo identifikovaných mnoho antibakteriálnych faktorov včelieho pôvodu. Ide o látky, ktoré potláčajú rast niektorých mikroorganizmov. Predovšetkým enzým glukózooxidáza rozkladá monosacharid glukózu na kyselinu glukónovú a peroxid vodíka, vďaka čomu prispieva k antimikromiálnej aktivite medu. V mede bol dokonca potvrdený aj výskyt chrizínu. Chrizín je flavón, patriaci do skupiny flavonoidov, ktoré majú bohaté zastúpenie predovšetkým v ovocí a v zelenine. Chrizínu sa pripisujú taktiež antimikrobilálne účinky.
Ⓜ️ www.vitamine.sk
📲 + 421 949 225 203
Poradňa Výživy Dietetiky a Dietológie
OC MIKÁDO (vedľa Kauflandu)
Streďanská 1013 / 1. poschodie
Topoľčany 955 03
Dipl. Výživár špecialista
Ing. Pastrnáková Jana
meranie tela - diagnostika tela - chudnutie topoľčany - inbody meranie - inbody Topoľčany - dietológ Topoľčany - inbody meranie Topoľčany - inbody meranie Partizánske - poradňa výživy Topoľčany - chudnutie - dietologická poradňa Topoľčany - výživový poradca - špecialista na výživu - dexa scan Topoľčany - meranie tukov - meranie svalov - poradňa dietetiky - zdravé telo Topoľčany - poradňa výživy - poradňa prevencie nadváhy - dietológia Topoľčany - výživa detí - poradňa výživy dietológ - zdravá výživa - meranie Inbody - chudnutie Topoľčany - výživový poradca Topoľčany - poradca pre výživu Topoľčany - výživová poradkyňa - inbody - výživové poradenstvo - zdavá strava deti
Ing. Jana Pastrnáková | Špecialista na výživu a dietetiku
Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany