Pšenová kaša ako skvelý tip na zdravé raňajky

Proso siate spoločne s ryžou, kukuricou, pohánkou či láskavcom patria medzi obilniny teplého pásma, ktoré majú vo výžive ľudí významné postavenie. Sú zložkou nielen potravy pre ľudí, ale aj hospodárske zvieratá. V dávnej minulosti patrilo proso medzi potravinu, ktorú konzumovali predovšetkým chudobnejší obyvatelia Európy.

Pšenová kaša na zdravé raňajky

Nutričné hodnoty na 100 g jedlého podielu:

  • Energetická hodnota: 1 460 kJ / 349 kcal
  • bielkoviny: 10,2 g
  • lipidy: 3,6 g
  • sacharidy: 71,1 g
  • škrob: 57,5 g
  • celková potravinová vláknina: 6,2 g
  • minerálne látky: 2,1 g 
    (sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok, selén ...)