Cvikla ako bojovník za zdravie

Farebný skost tejto úžasnej plodiny vďačí cvikla betanínu. Cvikla sa odporúča jesť hlavne ľuďom, ktorý potrebujú podporiť krvotvorbu, čomu vďačí hlavne bioflavonoidom ako je betaín, ruteín, ktoré ochraňujú naše bunky.

Cvikla a aplastická anémia

Cviklová šťava má pozitívne účinky pri liečbe APLASTICKEJ ANÉMIE (nízka krvotrvorba v kostnej dreni), už pri dávke 50-100 ml surovej čerstvo odšťavenej šťavy.

Cviklová šťava má antikarcinogénne účinky už pri 250 g pokrájanej cvikle denne alebo pri dávke 300-500 ml odšťavenej šťavy. (SCHNEIDER, E.: Health through Nutrition, Madrid, Etidorial Safeliz, 1986, p. 520)

Červená repa

Obsahuje pomerne veľa sacharidov (sacharóza - fruktóza), dokonca až 10% svojej hmotnosti, dokonca patrí medzi najsladšiu zeleninu vôbec, ale napriek tomu je veľmi zdravá, o.i. v nej nájdeme meď, mangán, železo, horčík, vit. C, B vitamíny, draslík, vápnik. Varená cvikla je dokonca ľahšie stráviteľná a nezaťažuje tak žalúdok.

Červený moč po vypití šťavy, ktorý sa objavuje u 10-14% populácie je znakom nedostatku železa alebo vstrebávania v črevách, preto by ľudia s týmto problémom mali spozornieť (Výskum University of Scheffield UK).