Losos pečený so špargľou

Špargľa po latinsky Asparagus officinalis ju chrumkavá a veľmi chutná zelenina, ktorá je vhodná hlavne na blanšírovanie. Môže sa používať i do polievok ako prílohu k pokrmom alebo i samostatne počas diéty.

Losos pečený so špargľou

Suroviny na pečeného lososa

  • losos, maslo, citrónová šťava, korenie, soľ - všetko spolu pečieme
  • brokolica, biela špargľa, zelená špargľa, cherry rajčiny, pažitka

Brokolicu a zelenú špargľu zľahka povaríme, aby boli chrumkavé. Bielu špargľu ošúpeme a varíme dlhšie vzhľadom na to, že je tvrdšia. Prelejeme výpekom z ryby.

Špargľa obsahuju mnoho účinných látok:

  • saponíny asparanín a sarsasapogenín, ktoré majú protizápalové a protirakovinové účinky, zlepšujú krvný tlak, regulujú hladinu cukru aj tuku v krvi 
  • obsahuje prospešné flavonoidy kvercetín, rutín a iné, poskytujúcich niekoľko výhod protizápalové účinky, ale aj zníženie krvného tlaku a zníženie hladiny cholesterolu
  • inulín, ktorý je priaznivo vplývajúci na tráviaci trakt, radí sa medzi prebiotiká
  • obsahu antioxidant glutadión