Ovseno-jačmenná gaštanová kaša osladená čakankovým sirupom

Ovseno-jačmenná gaštanová kaša osladená čakankovým sirupom

Ovseno-jačmenná 🌰 gaštanová kaša osladená čakankovým sirupom vhodná na raňajky alebo poobedný zdravý dezert.

Vedeli ste, že🌱Čakanka obyčajná patrí medzi liečivé rastliny, ktoré obsahujú inulín (zásobný polysacharid). Vo fytoterapii sa najviac používa čakankový koreň (40-60% inulínu), vňať a zriedkavo aj kvet. Okrem iného inulín nájdete aj bežným inulínových potravinách ako je: slnečnica topinamburová, špargľa, cesnak, cibuľa,🍌 banány, pór a iné ........

Inulín je zásobný polysacharid, ktorý sa nemetabolizuje v žalúdku ani v tenkom čreve, ale z časti až v hrubom čreve, kde je fermentovateľný črevnými baktériami, preto označujeme inulín ako "rozpustnú" vlákninu. Ľudia trpiaci zápchou💩 by ju určite mali zaradiť do svojho stravovacieho režimu, taktiež je vhodný pre diabetikov nakoľko nezaťažuje 📉 sekréciu inzulínu , ovplyvňuje črevnú mikroflóru nakoľko inulín je vstupný substrát pre bifidobaktérie.