Ľanový domáci chlieb bez lepku

Tento domáci chlieb je veľmi nenáročný na čas i vstupné suroviny. Je vhodný pre celiakii či diabete, keďže súčasťou receptu sú veľmi výživné potraviny. Amarant zaraďujeme medzi pseudoobilniny, ktoré majú značný obsah nenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny linolovej, ale i vitamínov skupiny B. Taktiež ľanové semeno obsahuje  alfa-linolénovú mastnú kyselinu, lignany, vitamín E a minerálie. Takýto chutný domáci chlieb pôsobí blahodárne na tráviacu sústavu a urýchľuje vyprázdňovanie.

Domáci ľanový chlebík bez lepku vhodný na bezlepkovú diétu

Na prípravu bezlepkového chlebíka potrebujeme:

  • 1 veľká šálka amarantovej múky,
  • 1 veľká šálka čerstvo pomletých ľanových semiačok,
  • 3 vajíčka,
  • 5 PL rastlinného oleja,
  • 5 PL teplej vody,
  • 1 KL bezfosfátového kypriaceho prášku,
  • 1 KL zmesi chlebového korenia - fenikel, koriander, aníz,
    rasca a štipka soli,
  • vrch posypeme slnečnicovými semiačkami.

Postup prípravy ľanové chlebíka:

Najskôr zmiešame suché zmesi a zvlášť mokré, vajíčka šľaháme oddelene. Nakoniec bielka primiešame do tuhej zmesi. Takto pripravenú zmes dáme na plech alebo chlebovú formu a pečieme 20 minút pri teplote 180 °C.