Marhuľové smoothie

Marhule patrí medzi kôstkové ovocie, ktoré obsahuje okrem makronutrientov i významné biologické hodnotné látky. Marhule sú bohatým zdrojom provitamínu A a vitamínov K, PP, E i vlákniny.

Marhuľové smoothie

Na marhuľové smoothie potrebujeme:

  • marhule,
  • banán,
  • medovku,
  • vodu.

Význam KAROTENOIDOV v ovocí

Marhule o.i. obsahujú bioaktívne látky ako sú KAROTENOIDY, ktoré majú pozitívny účinok na ľudské zdravie a zohrávajú dôležitú úlohu v antioxidačnom systéme ľudského organizmu. Antioxidačný účinok tak znižuje riziko aterosklerózy, kardiovaskulárnych ochorení, ochraňuje tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Karotenoidy priamo vychytávajú voľné radikály (tkz. zhásače), majú protinádorové účinky a znižujú riziko makulárnej degenerácie.

Patria sem:

  • karotény - lykopén, alfa-karotén... (oranžovo-červený pigment),
  • xantofyly (žltý pigment).

Karoteinoidy sú lipofilné pigmenty rastlín (o.i.), ktoré sa nachádzajú v chromoplastoch. Z potravy sa vztrebáva max. 30 % karotenoidov. Keďže sú to lipofilné pigmenty, na ich vstrebanie sú potrebné soli žlčových kyselín. Na zdravie.