VITA blog o výžive a zdravom životnom štýle

Komplexný pohľad na výživu, zdravý životný štýl a všetko čo s ním súvisi.

Dojčenie a jeho benefity

Dojčenie a jeho benefity

Dojčenie je základnou prevenciou vzniku potencionálnej nadváhy nielen pre samotné dieťa, ale i pre matku. Dojčením je tak detský organizmus uchránený od príjmu nevhodných sacharidov, živočíšnej  bielkoviny a iných prímesy kojeneckej výživy. Deti, ktoré nie sú dojčené majú sklon k rozvoju nadváhy.

Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Konzumácia jogurtov je na našom území veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok vo výžive ľudí. Čo je to jogurt  a ako vzniká? Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského. V posledných rokoch i z iných živočíšnych mliek ako je ovčie či kozie, ktoré si našli svoje miesto na trhu v obchodov so zdravou výživou.




Obilniny vo výžive a ich zloženie

Obilniny vo výžive a ich zloženie

Obilniny obsahujú vysoký podiel tkz. ANTINUTRIENTOV - napr. fytáty, dusičnany, fytoestrogény (fytohormóny), kyselinu šťavelovú, inhibítory proteáz … atď. Na ich podiel vplývajú rôzne faktory ako napr.: hnojenie dusíkom, choroby rastlín, genetické faktory, vplyv počasia, spôsob zberu a mnoho ďaľších.


Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy

Intolerancia mliečneho cukru patrí do skupiny nežiadúcich potravinových alergií, príčinou ktorého je deficit enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor - laktózu.

Výživár špecialista

Výživár špecialista

Pozorne si prečítajte, čo všetko musí ovládať skutočný výživár špecialista s vysokoškolským vzdelaním.Tento článok je prevzatý zo zborníka prezentácií z XXXI. medzinárodného kongresu SKVIMP a 1. česko-slovenského kongresu klinickej výživy, kde bola Katedrou výživy ľudí publikovaná charakteristika výživára špecialistu a jeho zaradenie do Národnej sústavy klasifikácií.


Je konzumácia výlučne surovej stravy odpoveďou na optimálne zdravie?

Je konzumácia výlučne surovej stravy odpoveďou na optimálne zdravie?

V dnešnej “informovanej" a pomerne dosť prekrútenej dobe sa u mnohých ľudí menia stravovacie návyky z rôznych etických, náboženských, enviromentálnych, zdravotných, duchovných, ale zrejme i z módnych dôvodov a prikláňajú sa k rôznym stravovacím smerom. Prečítajte si komplexný prehlad z hľadiska pozitív i možného negatívneho dopadu konzumácie výlučne surovej stravy.


Cvikla ako bojovník za zdravie

Cvikla ako bojovník za zdravie

Farebný skost tejto úžasnej plodiny vďačí cvikla betanínu. Cvikla sa odporúča jesť hlavne ľuďom, ktorý potrebujú podporiť krvotvorbu, čomu vďačí hlavne bioflavonoidom ako je betaín, ruteín, ktoré ochraňujú naše bunky.


Stravovanie na potulkách

Stravovanie na potulkách

Aj na výletoch sa dá optimálne a zdravo prestravovať, stačí si iba vhodne vybrať.

Prečo zaradiť pseudoobilniny do jedálnička?

Prečo zaradiť pseudoobilniny do jedálnička?

Čo sú vlastne obilniny? Sú to plodiny, ktoré tvoria najrozšírenejšiu a spotrebou najobjemnejšiu skupinu rastlinných plodín. Najvýznamnejšie sú chlebové obilniny, čiže hlavne pšenica a raž. Z ekonomického hľadiska patria medzi najdôležitejsie obilniny pšenica, jačmeň, ovoc, raž, kukurica, ryža, cirok a proso. Posledné obdobie sa v pestovaní, ale hlavne vo výžive využívajú pseudoobilniny známe ako pseudocereálie vhodnejšie vo výžive hlavne  z dietetického hladiska.


Farbivá v potravinách pre deti

Farbivá v potravinách pre deti

Kto by nemiloval farby? Žlté, modré, červené alebo i zelené, čím farebnejšie, tým pútavejšie pre deti. Pre potravinárske spoločnosti sú malé deti najoptimálnejším konzumentom a preto prepracovanými marketingovými technikami dokážu vplývať na malého konzumenta. Aby boli cukrovinky jasnejšie, výrobcovia do svojích potravín pridávajú farbivá, zväčša ide o umelé farbivá, ktoré sú vyrábané z uhoľného dechtu.

Poľnohospodárska pôda a jej vývoj

Poľnohospodárska pôda a jej vývoj

Kto si rád zaspomína do nedávnej histórie a má rád RETRO, odporúčam mu nasledovné video o stave poľnohospodárstvaz čias minulých. Doc. František Čuba je človek, ktorý spojil  17 poľnohospodárskych podnikov do jedného veľkého megaprojektu (moderne povedané), známe ako JRD Slušovice :-), možno vám to niečo hovorí, kto sa zaujíma o problematiku poľnohospodárstva.

Čítať viac o poľnohospodárskej pôde >>

Funkčné potraviny. Strava budúcnosti?

Funkčné potraviny. Strava budúcnosti?

Každý z vás určite už konzumoval nejakú funkčnú potravinu, bez toho, aby ste si uvedomili, že sa jedná o špecifický druh potraviny, ktorá okrem svojej základnej funkcie, čiže nasýtenia, má i dôležitú výživnú funkciu. Funkčná potravina má profilaktívne pôsobenie na organizmus, znamená to, že dokáže svojim obsahom obsiahnutých látok stimulovať jednotlivé funkcie orgánov, optimalizuje telesnú hmotnosť alebo zlepšuje výkonnosť konzumenta danej funkčnej potraviny.


Kniha Smoothie recepty

Kniha Smoothie recepty

SMOOTHIE KNIHA

Viac ako 100 smoothie receptov v pripravovanej unikátnej knihe, ktorá je jedinečná na slovenskom trhu. Recepty sú energeticky prepočítané a rozdelené podľa kategórie zdravotných problémov.