VITA blog o výžive a zdravom životnom štýle

Komplexný pohľad na výživu, zdravý životný štýl a všetko čo s ním súvisi.

Farbivá v potravinách pre deti

Farbivá v potravinách pre deti
Kto by nemiloval farby? Žlté, modré, červené alebo i zelené, čím farebnejšie, tým pútavejšie pre deti. Pre potravinárske spoločnosti sú malé deti najoptimálnejším konzumentom a preto prepracovanými marketingovými technikami dokážu vplývať na malého konzumenta. Aby boli cukrovinky jasnejšie, výrobcovia do svojích potravín pridávajú farbivá, zväčša ide o umelé farbivá, ktoré sú vyrábané z uhoľného dechtu.Janka

Obilniny vo výžive a ich zloženie

Obilniny vo výžive a ich zloženie
Obilniny obsahujú vysoký podiel tkz. ANTINUTRIENTOV - napr. fytáty, dusičnany, fytoestrogény (fytohormóny), kyselinu šťavelovú, inhibítory proteáz … atď. Na ich podiel vplývajú rôzne faktory ako napr.: hnojenie dusíkom, choroby rastlín, genetické faktory, vplyv počasia, spôsob zberu a mnoho ďaľších.

Čítať viac o obilninách >>Janka

Výživár špecialista

Výživár špecialista
Pozorne si prečítajte, čo všetko musí ovládať skutočný výživár špecialista s vysokoškolským vzdelaním.
Tento článok je prevzatý zo zborníka prezentácií z XXXI. medzinárodného kongresu SKVIMP a 
1. česko-slovenského kongresu klinickej výživy, kde bola Katedrou výživy ľudí publikovaná charakteristika výživára špecialistu a jeho zaradenie do Národnej sústavy klasifikácií.

Čítať viac o špecialistovi na výživu >>Janka

Dojčenie a jeho benefity

Dojčenie a jeho benefity
Dojčenie je základnou prevenciou vzniku potencionálnej nadváhy nielen pre samotné dieťa, ale i pre matku. Kojením je tak detský organizmus uchránený od príjmu nevhodných cukrov, kravskej bielkoviny a iných prímesy kojeneckej výživy. Nekojené deti majú tak časom sklon k rozvoju nadváhy.

Čítať viac o dojčení >>Janka

Stravovanie na potulkách

Stravovanie na potulkách
Aj na výletoch sa dá optimálne a zdravo prestravovať, stačí si iba vhodne vybrať.

Kniha Smoothie recepty

Kniha Smoothie recepty
SMOOTHIE KNIHA

Viac ako 100 smoothie receptov v pripravovanej unikátnej knihe, ktorá je jedinečná na slovenskom trhu. Recepty sú energeticky prepočítané a rozdelené podľa kategórie zdravotných problémov.

 Čítať viac >>

Cvikla ako bojovník za zdravie

Cvikla ako bojovník za zdravie
Farebný skost tejto úžasnej plodiny vďačí cvikla betanínu. Cvikla sa odporúča jesť hlavne ľuďom, ktorý potrebujú podporiť krvotvorbu, čomu vďačí hlavne bioflavonoidom ako je betaín, ruteín, ktoré ochraňujú naše bunky.

Čítať viac >>Janka

Prečo zaradiť pseudoobilniny do jedálnička?

Prečo zaradiť pseudoobilniny do jedálnička?
Čo sú vlastne obilniny? Sú to plodiny, ktoré tvoria najrozšírenejšiu a spotrebou najobjemnejšiu skupinu rastlinných plodín. Najvýznamnejšie sú chlebové obilniny, čiže hlavne pšenica a raž. Z ekonomického hľadiska patria medzi najdôležitejsie obilniny pšenica, jačmeň, ovoc, raž, kukurica, ryža, cirok a proso. Posledné obdobie sa v pestovaní, ale hlavne vo výžive využívajú pseudoobilniny známe ako pseudocereálie vhodnejšie vo výžive hlavne  z dietetického hladiska.

Čítať viac o pseudoobilninách >>

Funkčné potraviny. Strava budúcnosti?

Funkčné potraviny. Strava budúcnosti?
Každý z vás určite už konzumoval nejakú funkčnú potravinu, bez toho, aby ste si uvedomili, že sa jedná o špecifický druh potraviny, ktorá okrem svojej základnej funkcie, čiže nasýtenia, má i dôležitú výživnú funkciu. Funkčná potravina má profilaktívne pôsobenie na organizmus, znamená to, že dokáže svojim obsahom obsiahnutých látok stimulovať jednotlivé funkcie orgánov, optimalizuje telesnú hmotnosť alebo zlepšuje výkonnosť konzumenta danej funkčnej potraviny.

Čítať viac o fukčných potraviných >>Janka

Poľnohospodárska pôda a jej vývoj

Poľnohospodárska pôda a jej vývoj
Kto si rád zaspomína do nedávnej histórie a má rád RETRO, odporúčam mu nasledovné video o stave poľnohospodárstvaz čias minulých. Doc. František Čuba je človek, ktorý spojil  17 poľnohospodárskych podnikov do jedného veľkého megaprojektu (moderne povedané), známe ako JRD Slušovice :-), možno vám to niečo hovorí, kto sa zaujíma o problematiku poľnohospodárstva.

Čítať viac o poľnohospodárskej pôde >>Janka

Je konzumácia výlučne surovej stravy odpoveďou na optimálne zdravie?

Je konzumácia výlučne surovej stravy odpoveďou na optimálne zdravie?
V dnešnej “informovanej" a pomerne dosť prekrútenej dobe sa u mnohých ľudí menia stravovacie návyky z rôznych etických, náboženských, enviromentálnych, zdravotných, duchovných, ale zrejme i z módnych dôvodov a prikláňajú sa k rôznym stravovacím smerom. Prečítajte si komplexný prehlad z hľadiska pozitív i možného negatívneho dopadu konzumácie výlučne surovej stravy.

Čítať viac o surovej strave >>Janka