Výživa a posilnenie imunity

Význam výživy ako prevencie pred civilizačnými a niektorými infekčnými chorobami je neoceniteľný. Veľmi dôležité je pochopiť, že výživa je nositeľom nielen energie cez energetické substráty, ale významným nositeľom bioaktívnych látok, ktoré sa v potraviných nachádzajú. Ide o organické prírodné zlúčeniny, ktoré sa zapájajú do metabolických dráh alebo ich katalyzujú.

I keď je na trhu mnoho módnych stravovacích štýlov a diét, je potrebné mať na pamäti, že strava má byť pestrá. V racionálnej výžive by mali byť zastúpené všetky nutrienty v optimálnom pomere, v závislosti od fyziologického stavu človeka. Ako pomôcka pre ľudí môže byť vhodná výživová Harvardská pyramída založená na stredomorskej strave. Ale aj “Healthy Eating Plate¨ - zdravý stravovací tanier, kde viac ako polovica taniera má predstavovať práve zelenina s ovocím. Pri zelenine a ovocí sa teda pristavíme keďže obsajú významné fytochemikálie.

Práve rastlinné zdroje ako je zelenina a ovocie sú zdrojom fenolových zlúčenín, vitamínov, dôležitých minerálnych látok a vlákniny. Konzumácia zeleniny a ovocia je dôležitá počas celého roka. Nie iba počas chrípkového obdobia kedy sa kladie dôraz na zvýšený príjem vitamínov. Počas chrípkového či pandemického obdobia je nesmierne dôležité podporovať imunitný systém nielen racionálnou výživou, ale prostredníctvom vitamínov a minerálnych látok.

Výživa a posilnenie imunity

Aké vitamíny sú vhodné na podporu imunity?

Vitamín D

Ide vitamín rozpustný v tukoch vyskytujúci sa predovšetkým v živočíšnych zdrojoch (rybí tuk, vajcia, sardinky, losos a iné). Vitamín D je potrebný pri vstrebávaní vápnika a fosforu. Pri jeho hypovitaminóze dochádza k osteomalácií, k rachitíde u detí (deformácií kostry a končatín) alebo k zvýšenej náchylnosti na infekcie. Jeho úroveň v plazme počas roka v populúcii kolíše. Zvýšený je počas slnečných dní a naopak znížený počas zimného obdobia. Výsledkom niektorých prierezových štúdií bolo zistenie, že u osôb s nižšou hladinou vitamínu D bol častejší výskyt infektu horných dýchacích ciest. Taktiež nedávne štúdie dokázali, že probandi, ktorí mali vyššie hodnoty vitamínu D v krvi boli chránení alebo mali miernejší priebeh pri ochorení COVID-19. Odporúčané výživové dávky príjmu vitamínu D sa odlišujú podľa jednotlivých skupín populácie, ale aj na základe vekovej či profesnej štruktúry. Jednoducho povedané iné OVD príjmu vitamínu D má malé dieťa, iné gravidná žena, či pracujúci muž.

Vitamín C

Pri príjmne predovšetkým čerstvého ovocia vám nehrozí hypovitaminóza tohto hydrofilného vitamínu, ktorý má antioxidačnú aktivitu a “pracuje¨ ako vychytávač voľných radikálov. Výskyt: šípky, rakytník, drobné bobuľové ovocie, paprika, zemiaky, citrusy a  mnoho iných. Je dôležitý pri transporte a absorbcii železa, vápnika, taktiež zohráva dôležitú funkciu pri zdravých zuboch, ďasnách, pokožke a chrupavke. Antioxidanty napr. (Vitamín C, A, E) zohrávajú dôležitú úlohu pri neutralizácii voľných radikálov a to tým, že preberú ich elektrón aby, dosiahli stabilitu. Sám vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant na bunkovej mebráne sa musí regenerovať prostredníctvom vitamínom C. Vitamín C je jeho regenerantom a preto ich príjem súbežne je veľmi dôležitý.

Vitamín A

Patrí do skupiny lipofilných vitamínov (rozpustných v tukoch), ide o derivát karotenoidov. Pochádza nielen z rastlinnnej, ale aj zo živočíšnej stravy (retinol). Zdrojom sú ryby a ich pečeň, mlieko, vaječný žĺtok, syry, mrkva, marhule, tekvica, špenát, kel a iná listová zelenina. Vykazuje významnú antioxidačnú aktivitu.

Zinok

je veľmi dôležitý mikroelement, ktorý podporuje fungovanie imunitných buniek a ovplyvňuje rôzne aspekty imunitného systému. Je súčasťou bielych krviniek. Zúčastňuje sa metabolizmu makronutrientov, je súčasťou inzulínu, ovplyvňuje svalovú kontraktilitu, hladinu testosterónu a má mnoho iných významných funkcií spájaných aj s plodnosťou či pôrodom. Pri jeho nedostatku alebo aj prebytku dochádza k imunitnej dysfunkcii, preto dodržujte odporúčané výživové dávky pre tento mikroelement. 

A čo okrem výživy k podpore zdravia ešte prospieva?

  • vyhýbajte sa fajčeniu a konzumácií alkoholu
  • zvýšte pohybovú aktivitu na čerstvom vzduchu
  • dodržiavajte pravidelný spánok
  • zabezpečte si pravidelný pitný režim
  • znažte sa eliminovať iné stresové faktory

Zdroj:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://thethirty.whowhatwear.com/best-vitamins-for-immune-system

Online kontakt do poradne výživy