Pôvodne kravské mlieko obsahovalo výlučne proteín A2. Postupom času začali kravy vďaka prirodzenej mutácii produkovať proteíny A1 aj A2, čo viedlo k zmiešaným stádam. Niektoré kravy však prirodzene produkujú iba mlieko s proteínom A2. Publikované odborné práce a výskumy naznačujú, že A2 mlieko môže u niektorých ľudí pomôcť vyhnúť sa žalúdočným ťažkostiam.
Na základe substitúcie aminokyselín pochádzajúcej z miesta štiepenia v polypeptidovom reťazci existuje dvanásť až pätnásť rôznych genetických variantov β-CN, pričom varianty A1 (His67 ) a A2 (Pro67 ) sú najrozšírenejšie u moderného dobytka, ktorých frekvencia závisí o genetike kráv.
Najpresvedčivejšie dôkazy v prospech vhodnosti A2 mlieka sú pri ischemickej chorobe srdca a ostatných srdcovo cievnych ochoreniach. Podľa záverov vedcov môže mať pitie mlieka najmä v detskom veku vplyv na ukladanie tuku v cievach, resp. môže zvýšiť riziko srdcovo – cievnych ochorení v neskoršom veku, predovšetkým v rodinách s genetickou predispozíciou k takýmto ochoreniam (Hanusová, 2006).
Niektorí ľudia, ktorí konzumujú mlieko s ß-Cn A1, zažívajú tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, plynatosť, hnačka a bolesť brucha. Táto teória spája tieto problémy s trávením s peptidom ß-casomorfín-7 (BCM7), ktorý sa uvoľňuje pri trávení ß-Cn A1. U ľudí s citlivosťou na BCM7 môže tento peptid ovplyvniť črevnú stenu a viesť k zápalu a tráviacim ťažkostiam.
Existuje viacero štúdií, ktoré spájajú konzumáciu ß-Cn A1 s tráviacimi ťažkosťami u niektorých ľudí. Avšak, výsledky týchto štúdií nie sú vždy konzistentné a niektorí vedci spochybňujú ich metodológiu.
Ďalším komplikujúcim faktorom je, že presný mechanizmus, akým by BCM7 mohol ovplyvňovať trávenie, nie je úplne objasnený. Potrebné sú rozsiahlejšie a kvalitnejšie štúdie na potvrdenie alebo vyvrátenie tejto teórie.
Ak máte podozrenie, že konzumácia mlieka s ß-Cn A1 u vás vyvoláva tráviace ťažkosti, môžete vyskúšať tieto kroky:
Eliminácia mlieka s ß-Cn A1: Na 2-4 týždne vylúčte zo stravy bežné kravské mlieko a produkty z neho.
Prechod na mlieko s ß-Cn A2: Vyskúšajte mlieko alebo produkty z mlieka od kráv, ktoré produkujú výlučne ß-Cn A2. Toto mlieko je dostupné v niektorých obchodoch so zdravou výživou a online.
Sledovanie príznakov: Pozorne sledujte svoje príznaky a zaznamenávajte si, ako sa cítite po konzumácii rôznych typov mlieka.
Konzultácia s lekárom: Ak máte pretrvávajúce tráviace ťažkosti, poraďte sa so svojim lekárom, aby ste vylúčili iné možné príčiny.
Problém ß-Cn A1/BCM7 je komplexná téma s prebiehajúcim výskumom. Aj keď existujú dôkazy spájajúce konzumáciu ß-Cn A1 s tráviacimi ťažkosťami u niektorých ľudí, potrebná je ďalšia práca na potvrdení tejto teórie a objasnení mechanizmov, ktoré sú za ňou.
Ak máte podozrenie na citlivosť na ß-Cn A1, experimentujte s elimináciou a konzumáciou rôznych typov mlieka a sledujte svoje príznaky. V prípade pretrvávajúcich ťažkostí sa obráťte na svojho lekára.
Pretoţe táto zámena aminokyseliny je vo fosfoproteínovejoblasti, spôsobuje rozdiely v produktoch, ktoré vznikajú proteolytickým štiepením vzaţívacom trakte človeka. Pri trávení A1 variantu beta kazeínu vzniká uţ spomínanýbeta-casomorfin7, zatiaľ čo pri variante A2 nevzniká (Hanusová, 2006).
Pri trávení z variantu β-kazeínu A1 vzniká beta-casomorphin 7, z variantu A2nevzniká
Jediný rozdiel medzi týmito dvoma variantmi β-kazeínu (β-CN) je substitúcia jednej aminokyseliny. To vedie k odlišnému správaniu proteínu pri enzymatickom štiepení po konzumácii ľuďmi alebo v dôsledku mikrobiálneho pôsobenia. Vo väčšine komerčne dostupného mlieka obsahujúceho varianty β-CN A1 alebo A1/A2 sa peptid β-kazomorfín-7 (BCM-7) uvoľňuje pri trávení a počas výroby/dozrievania syra, zatiaľ čo pri mlieku A2 k tomu nedochádza. BCM-7 je známy agonista μ-opioidného receptora, ktorý môže priamo ovplyvňovať gastro-intestinálnu fyziológiu a môže tiež pôsobiť inde v tele, ako napríklad na kardiovaskulárny, neurologický a endokrinný systém. Tento článok je zameraný na revíziu predchádzajúcich prehľadových prác na túto tému so zameraním na vplyv požitia mlieka A1 β-CN a mlieka A2 β-CN na akékoľvek výsledky súvisiace so zdravím a na vplyv A1 alebo A2 β-CN variant o technologických vlastnostiach kravského mlieka. Keď sa zvážili systematické prehľady, bolo možné dospieť k záveru, že A2 β-CN má priaznivé účinky na gastrointestinálnej úrovni v porovnaní s A1 β-CN, ale neexistujú dôkazy o tom, že by A1 β-CN mal negatívne účinky na ľudské zdravie. Diskutuje sa o fyzikálno-chemických rozdieloch medzi kravským mliekom obsahujúcim buď β-CN A2 alebo β-CN A1 a ich vplyv na technologické vlastnosti.
Tieto peptidy sa zvyčajne ďalej štiepia v čreve, čo zabraňuje ich migrácii cez bariéru čreva-krv-mozog. Napriek tomu u niektorých jedincov, ktorí sú imunokompromitovaní, ich stav zvyšuje priepustnosť črevnej bariéry, ktorá sa často označuje ako „netesné črevo“. Zdá sa teda, že absorpcia β-kazomorfínov je možná. To môže naznačovať, že prítomnosť β-kazomorfínov môže ovplyvniť iba gastrointestinálne funkcie . Keďže sa však zdá, že celkový záujem o β-kazomorfíny je diskutabilný a nie je dobre definovaný, je potrebných viac experimentálnych skúšok na preskúmanie metabolických dráh týchto identifikovaných peptidov, ich uvoľňovania počas trávenia a následného osudu po procese trávenia.
Beta kazeín typu 2 naopak priaznivo pôsobí v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení, znižuje cholesterol v krvi. Ľudia, ktorí majú napríklad intoleranciu laktozy / nedostatok enzýmu laktáza tráviaceho mliečny cukor laktozu/ lepšie tolerujú mlieka, kde sa nachádza A2 beta kazeín. Tento druh kravského mlieka sa vyskytuje na Slovensku a v Čechách zriedka. Na našom území prevláda chov kráv s A1 alelou čo sú plemená Holstein- friesian.
Niektoré druhy autizmu môţu byť dôsledkom prijímania peptidov krátkoreťazcovýchaminokyselín, ktoré ovplyvņujú neurotransmisiu CNS a majú vplyv na vnímanie,myslenie, emócie, náladu a správanie. Dlhodobo zvýšená hladina týchto peptidov môţeviesť k poškode niu ne uró no v CNS. Dôs ledok týc hto peptido v je ťa ţkopredpokladateľný, pretoţe je závislý od ich koncentrácie. Mnoţstvo peptidov, ktoré sadostane z čreva do krvi, závisí na priepustnosti črevnej steny. Bolo zistené, ţe 95%autistických a schizofrenických detí malo 100 krát vyššie hodnoty kazeínu v krvi a močiako zdravé deti. Z tohto dôvodu sa odporúča autistickým a schizofrenickým pacientomzo stravy vylúčiť mlieko a všetky mliečne výrobky (Nahácky, 2008).
Žiadna znich nie je dominantná. Z toho vyplýva, že kravy A2/A2 produkujú iba A2 mlieko, kravy A1/A2 produkujú 50% A1 a 50% A2 beta-kazeínu v mlieku. Kravy A1/A1produkujú iba A1 beta-kazeín.
Plemená s produkciou A2 kazeinu: Jersey, Guersney, Fleckvieh, Charolais, Angus.
Je vedecky dokázané, že vysokokvalitné krmivo je prospešné pre nutričnú kvalitu a chuť kravského mlieka. Avšak dokonca aj u kráv kŕmených trávou sa chuť a nutričná kvalita mlieka líši v závislosti od sezóny, veku a typu rastlín, ktoré každá krava konzumuje. Napríklad mladé a staré rastliny môžu viesť k nechutnému mlieku a priniesť rôzne nutričné hodnoty v lete a v zime.
Mlieko dobrej chuti by malo byť relatívne neutrálne s jemne sladkou chuťou. Trávy ako mrkva, cesnak, cibuľa a lucerna môžu znepríjemniť pitie mlieka. Naše kravy a2 Milk® sú kŕmené vyváženou, vegetariánskou stravou kŕmenou trávou a obilninami. To nám pomáha zabezpečiť, aby naše kravy dostávali celý rad živín bez ohľadu na ročné obdobie.
Frekvencia A2 alely sa môže líšiť v rámci plemena a medzi jednotlivými kravám. V niektorých plemenách, ako napríklad Guernsey a Jersey, je A2 alela takmer u všetkých kráv. V iných plemenách, ako napríklad Brown Swiss a Ayrshire, je A2 alela menej bežná.Ak chcete zistiť, či krava produkuje A2 mlieko, môžete požiadať farmára o informáciu o plemene kravy. Môžete tiež hľadať mliečne výrobky, ktoré sú označené ako "A2 mlieko".
Mlieko s A2 beta-kazeínom, poskytujú plemená kráv s prevahou výskytu alely A2. Súto plemená kráv Fleckvieh, Jersey, Hnedé Švajčiarske a Guersney. Jeho predaj je rozšírený najmä na Novom Zélande, USA, Austrálii a Anglicku ale však aj u nás v posledných rokoch stúpol u farmárov záujem o chov kráv pre A2 mlieko.