Antioxidanty (chemoprotektívne látky) v potravinách

Antioxidant je takzvaný “lapač voľných radikálov¨, zjednodušene povedané ide o látku, ktorá chráni biologické štruktúry pred poškodením voľnými radikálmi. Z chemického hľadiska ide molekulu, ktorá ma voľné, nespárené elektróny a tie odovzdá radikálu, čím ho neutralizuje a zabráni tak oxidácii biologickej štruktúry.

Ľudský organizmus je neustále exponovaný pôsobeniu voľných radikálov. Za bežných okolností je v ľudskom organizme rovnováha medzi produkciou voľných kyslíkových radikálov a antioxidačnou ochranou. Ak v bunke vzniká medzi nimi nerovnováha, dochádza k oxidačnému stresu. Oxidačný stres sa spája s mnohými ochoreniami: ateroskleróza, diabetes, katarakta, predčasné starnutie, VR spôsobujú peroxidáciu tukov, poškodzujú biologické membrány a DNA (mutácie), následne zvýšené riziko rakoviny. VR vznikajú predovšetkým z ionizujúceho žiarenia, z fajčenia, z výfukových plynov, metabolickými procesmi v organizme, infekciami atď.

 

Na zníženie rizika civilizačných ochorení sa odporúča konzumovať 400 g čerstvého 🍓 ovocia a  🍆 zeleniny. Prirodzenou súčasťou ovocia a zeleniny sú chemoprotektívne faktory ako sú vitamíny, minerálne látky, vláknina, pektíny, oligosacharidy, sekundárne metabolity, prírodné farbivá a prirodzene vyskytujúce sa antibiotiká (cesnak).

 

RCT (randomizované kontrolované) štúdie s izolovanými antioxidantami vo výživových doplnkoch (beta-karotén, vitamín E, selén, lykopén) nepreukázali účinky na zníženie nádorových rizík ako sa u nich predpokladalo. Dokonca niektoré z nich museli byť z hľadiska bezpečnosti prerušené. Z toho vyplýva, že antioxidanty je najvhodnejšie zabezpečiť pestrou stravou.

 

Antioxidanty (chemoprotektívne látky) v potravinách

🌾 Mnoho bioaktívnych látok sa nachádza aj v našich liečivých rastlinách:

• baza čierna (rutín),

• hluchavka biela (flavonoidy),

• lipa veľkolistá + malolistá (rutín, kvercitrín),

• pestrec mariánsky (flavonolignany označované ako sylimarín 1,5-3%),

• rumanovec farbiarsky (flavonoidy) a mnoho ďalších ako praslička roľná, rumanček kamilkový, podbeľ liečivý, nechtík lekársky a iné

- - -

 

Dipl. Výživár špecialista

Ing. Pastrnáková Jana

Poradňa Výživy Dietetiky a Dietológie

Topoľčany