Ľudský organizmus je neustále exponovaný pôsobeniu voľných radikálov. Za bežných okolností je v ľudskom organizme rovnováha medzi produkciou voľných kyslíkových radikálov a antioxidačnou ochranou. Ak v bunke vzniká medzi nimi nerovnováha, dochádza k oxidačnému stresu. Oxidačný stres sa spája s mnohými ochoreniami: ateroskleróza, diabetes, katarakta, predčasné starnutie, VR spôsobujú peroxidáciu tukov, poškodzujú biologické membrány a DNA (mutácie), následne zvýšené riziko rakoviny. VR vznikajú predovšetkým z ionizujúceho žiarenia, z fajčenia, z výfukových plynov, metabolickými procesmi v organizme, infekciami atď.
Na zníženie rizika civilizačných ochorení sa odporúča konzumovať 400 g čerstvého 🍓 ovocia a 🍆 zeleniny. Prirodzenou súčasťou ovocia a zeleniny sú chemoprotektívne faktory ako sú vitamíny, minerálne látky, vláknina, pektíny, oligosacharidy, sekundárne metabolity, prírodné farbivá a prirodzene vyskytujúce sa antibiotiká (cesnak).
RCT (randomizované kontrolované) štúdie s izolovanými antioxidantami vo výživových doplnkoch (beta-karotén, vitamín E, selén, lykopén) nepreukázali účinky na zníženie nádorových rizík ako sa u nich predpokladalo. Dokonca niektoré z nich museli byť z hľadiska bezpečnosti prerušené. Z toho vyplýva, že antioxidanty je najvhodnejšie zabezpečiť pestrou stravou.
• baza čierna (rutín),
• hluchavka biela (flavonoidy),
• lipa veľkolistá + malolistá (rutín, kvercitrín),
• pestrec mariánsky (flavonolignany označované ako sylimarín 1,5-3%),
• rumanovec farbiarsky (flavonoidy) a mnoho ďalších ako praslička roľná, rumanček kamilkový, podbeľ liečivý, nechtík lekársky a iné
- - -
Dipl. Výživár špecialista
Ing. Pastrnáková Jana
Poradňa Výživy Dietetiky a Dietológie