Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Konzumácia jogurtov je na našom území veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok vo výžive ľudí. Čo je to jogurt  a ako vzniká? Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského. V posledných rokoch i z iných živočíšnych mliek ako je ovčie či kozie, ktoré si našli svoje miesto na trhu v obchodov so zdravou výživou.

Na výrobu jogurtov sa používajú mikroorganizmy: jogurtové kultúry,  ktoré sa podieľajú na fermentácií organických látok za vzniku výsledných produktov. Najčastejším fermentovaným organickým substrátom sú práve sacharidy vyskytujúce sa v mlieku v podobe laktózy. Laktóza je mliečny cukor - disacharid, ktorý je tvorený
z D-galaktózy a D-glukózy. Galaktóza je súčasťou glykolipidov, cerebrozidov a gangliozidov, ktoré sú súčasťou mozgu a nervového tkaniva. Kedže mlieko je produktom IBA mliečnej žľazy, až 85% laktózy sa tvorí priamo vo vemene z glukózy krvi, časť z plazmatických aminokyselín a časť z iných zdrojov. Laktóza má pre potravinársky priemysel veľký význam, pretože je schopná fermentácie a vďaka tomu sa využíva na výrobu rôznych mliečnych výrobkov ako sú jogurty, tvaroh, kefír, acidofilné mlieko a výroba syrov.

Kyselina mliečna pôsobí ako konzervant

Úlohou pridávaných jogurtových a probiotických kultúr je fermentovať mliečny cukor za vzniku kyseliny mliečnej (laktátu z kyseliny pyrohroznovej), ktorá znižuje pH a tým zabraňuje rozvoju patogénnych baktérií, vyzrážanie bielkovín, čím zlepšuje ich stráviteľnosť a vznik aromatických látok

Mliečne kvasenie --> fermentácia

Pri výrobe jogurtov sa používa jogurtová kultúra týchto kmeňov: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. 

Pri výrobe probiotických jogurtov sa pridávajú okrem jogurtových kultúr i kmene probiotické: Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum a iné

Pri výrobe acidofilného mlieka sa sa používajú kmene: Lactobacillus acidophillus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris

V súčasnej dobe existuje veľké množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú priaznivý a terapeutický účinok baktérií mliečneho kvasenia.  Majú pozitívny vplyv na zloženie črevnej mikroflóry, na imunitný systém, pôsobia antikarcinogénne, antimutagénne, antigenotoxicky, zmierňujú symptómy intolerancie na mliečny cukor.

Nutričná analýza bielych jogurtov

Zhodnotila som zatiaľ iba tieto značky, postupne budem pridávať i iné biele jogurty, ktoré som ochotná samozrejme i skonzumovať. Pri jogurtoch je podstatné, aby obsahovali iba základné zložky ako je mlieko a jogurtová kultúra, ktorá obsahuje svoje špecifické MO, v príprade fortifikácie i iné kultúry, ktoré zvyšujú nutričnú hodnotu potraviny.

Bio biely jogurt Zelený Klátov

Zloženie:  bio mlieko, jogurtová kultúra

TUKY: 3,5 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: ŠKOLSKÉ HOSPODÁRSTVO - BÚŠLAK, spol. s r.o.

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Bánovecký biely jogurt MILSY

Zloženie:  pasterizované mlieko, sušené mlieko, sušené srvátka, jogurtová kultúra

TUKY: 4,83 g/100 g

Gramáž: 180 g

Výrobca: MILSY a.s., Bánovce nad Bebravou

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Coop Bio biely jogurt

Zloženie:  bio mlieko, jogurtová kultúra

TUKY: 3,6 g/100 g

Výrobca: AGRO TAMI, a.s. Nitra

Gramáž: 130 g

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Bio biely jogurt Kaufland

Zloženie:  bio mlieko, bio sušené odtučnené mlieko, jogurtové kultúry

TUKY: 3,8 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: neznámy, vyrobené v Nemecku.

Gazdovský Bio biely jogurt

Zloženie:  bio mlieko, bio mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium a Lactobacillus acidophillus (106/g).

TUKY: 3,8 g/100 g

Gramáž: 180 g

Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. 
Česká republika

Pilos biely jogurt

Zloženie: mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 (106/g).

TUKY: 3,7 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. 
Česká republika

Coop Active Life Bilong biely jogurt

Zloženie: pasterizované mlieko, mliečne bielkoviny, sušené odtučnené mlieko, inulín, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium sp.

TUKY: 3,4 g/100 g

Gramáž: 145 g

Výrobca: RAJO, a.s. 
Akcionár spoločnosti: Meggle AG
Megglestrasse 6-12, D-83512 Wasserburg, Nemecko

Selský biely jogurt

Zloženie:  mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra obsahujúca Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus (106/g).

TUKY: 3,6 g/100 g

Gramáž: 200 g

Výrobca: Mlékarna Kunín a.s.
Česká republika

Active Pilos biely jogurt

Zloženie: pasterizované mlieko, mliečna bielkovina, jogurtové kultúry,  Bifidobacterium subsp. lactis BB-12

TUKY: 3% 

Gramáž: 135 g

Výrobca: Mlékarná Stříbro s.r.o.
Česká republika

Výživové údaje bielych jogurtov

Z uvedeného vyplýva, že rôzne spoločnosti vyrábajú i privátne značky jogurtov pre reťazce a majú dokonca veľmi podobné nutričné zloženie a pritom odlišnú cenu. Vyvarujte sa jogurtom, ktoré obsahujú aditíva alebo zahusťovadlá. Tradičné biele jogurty obsahujú iba mliečny cukor v podobe laktózy, bez pridaných monosacharidov.

Bio Gazdovský biely jogurtCoop Bio biely jogurtPilos biely jogurtCoop Jogurt BiLong
ENERGIA265 kJ264 kJ278 kJ312 kJ
Tuky3,8 g3,6 g3,7 g3,4 g
z toho nasýtené mastné kyseliny2,1 g2,4 g2,6 g1,9 g
Sacharidy3,8 g4,6 g4,4 g6,0 g
z toho cukry3,5 g3,0 g4,4 g6,0 g
Bielkoviny3,5 g3,1 g3,9 g4,9 g
Soľ0,1 g0,12 g0,10 g0,20 g
Výrobcovia jogurtovHollandia Karlovy Vary, s.r.o.AGRO TAMI, a.s. NitraHollandia Karlovy Vary, s.r.o.Rajo a.s.
Gramáž:180 g130 g150 g145 g
Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Slovenské jogurty majú špičkovú kvalitu

V slovenskej populácií sú mliečne výrobky veľmi obľúbené, 
čo dokazuje aj vývoj spotreby mlieka a mliečnych výrobkov za posledné roky. 

Spotreba mlieka síce rastie, ale spotreba jogurtov je klesajúca. Priemerný slovák za rok 2018 skonzumoval 9,6 kg jogurtov, pričom v roku 2019 to bolo iba 7,8 kg.  V spotrebe mlieka i mliečnych výrobkov i napriek týmto číslam zaostávame za priemerom spotreby krajín EÚ.

Vývoj spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v kg na obyvateľa v SR