Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Konzumácia jogurtov je na našom území veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok vo výžive ľudí. Čo je to jogurt  a ako vzniká? Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského. V posledných rokoch i z iných živočíšnych mliek ako je ovčie či kozie, ktoré si našli svoje miesto na trhu v obchodov so zdravou výživou.

Na výrobu jogurtov sa používajú mikroorganizmy: jogurtové kultúry,  ktoré sa podieľajú na fermentácií organických látok za vzniku výsledných produktov. Najčastejším fermentovaným organickým substrátom sú práve sacharidy vyskytujúce sa v mlieku v podobe laktózy. Laktóza je mliečny cukor - disacharid, ktorý je tvorený
z D-galaktózy a D-glukózy. Galaktóza je súčasťou glykolipidov, cerebrozidov a gangliozidov, ktoré sú súčasťou mozgu a nervového tkaniva. Kedže mlieko je produktom IBA mliečnej žľazy, až 85% laktózy sa tvorí priamo vo vemene z glukózy krvi, časť z plazmatických aminokyselín a časť z iných zdrojov. Laktóza má pre potravinársky priemysel veľký význam, pretože je schopná fermentácie a vďaka tomu sa využíva na výrobu rôznych mliečnych výrobkov ako sú jogurty, tvaroh, kefír, acidofilné mlieko a výroba syrov.

Kyselina mliečna pôsobí ako konzervant

Úlohou pridávaných jogurtových a probiotických kultúr je fermentovať mliečny cukor za vzniku kyseliny mliečnej (laktátu z kyseliny pyrohroznovej), ktorá znižuje pH a tým zabraňuje rozvoju patogénnych baktérií, vyzrážanie bielkovín, čím zlepšuje ich stráviteľnosť a vznik aromatických látok

Mliečne kvasenie --> fermentácia

Pri výrobe jogurtov sa používa jogurtová kultúra týchto kmeňov: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. 

Pri výrobe probiotických jogurtov sa pridávajú okrem jogurtových kultúr i kmene probiotické: Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum a iné

Pri výrobe acidofilného mlieka sa sa používajú kmene: Lactobacillus acidophillus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris

V súčasnej dobe existuje veľké množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú priaznivý a terapeutický účinok baktérií mliečneho kvasenia.  Majú pozitívny vplyv na zloženie črevnej mikroflóry, na imunitný systém, pôsobia antikarcinogénne, antimutagénne, antigenotoxicky, zmierňujú symptómy intolerancie na mliečny cukor.

Nutričná analýza bielych jogurtov

Zhodnotila som zatiaľ iba tieto značky, postupne budem pridávať i iné biele jogurty, ktoré som ochotná samozrejme i skonzumovať. Pri jogurtoch je podstatné, aby obsahovali iba základné zložky ako je mlieko a jogurtová kultúra, ktorá obsahuje svoje špecifické MO, v príprade fortifikácie i iné kultúry, ktoré zvyšujú nutričnú hodnotu potraviny.

Bio biely jogurt Zelený Klátov

Zloženie:  bio mlieko, jogurtová kultúra

TUKY: 3,5 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: ŠKOLSKÉ HOSPODÁRSTVO - BÚŠLAK, spol. s r.o.

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Bánovecký biely jogurt MILSY

Zloženie:  pasterizované mlieko, sušené mlieko, sušené srvátka, jogurtová kultúra

TUKY: 4,83 g/100 g

Gramáž: 180 g

Výrobca: MILSY a.s., Bánovce nad Bebravou

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Coop Bio biely jogurt

Zloženie:  bio mlieko, jogurtová kultúra

TUKY: 3,6 g/100 g

Výrobca: AGRO TAMI, a.s. Nitra

Gramáž: 130 g

Krajina výrobcu: slovenský jogurt

Bio biely jogurt Kaufland

Zloženie:  bio mlieko, bio sušené odtučnené mlieko, jogurtové kultúry

TUKY: 3,8 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: neznámy, vyrobené v Nemecku.

Gazdovský Bio biely jogurt

Zloženie:  bio mlieko, bio mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium a Lactobacillus acidophillus (106/g).

TUKY: 3,8 g/100 g

Gramáž: 180 g

Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. 
Česká republika

Pilos biely jogurt

Zloženie: mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 (106/g).

TUKY: 3,7 g/100 g

Gramáž: 150 g

Výrobca: Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. 
Česká republika

Coop Active Life Bilong biely jogurt

Zloženie: pasterizované mlieko, mliečne bielkoviny, sušené odtučnené mlieko, inulín, jogurtová kultúra, kultúra Bifidobacterium sp.

TUKY: 3,4 g/100 g

Gramáž: 145 g

Výrobca: RAJO, a.s. 
Akcionár spoločnosti: Meggle AG
Megglestrasse 6-12, D-83512 Wasserburg, Nemecko

Selský biely jogurt

Zloženie:  mlieko, mliečna bielkovina, jogurtová kultúra obsahujúca Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus (106/g).

TUKY: 3,6 g/100 g

Gramáž: 200 g

Výrobca: Mlékarna Kunín a.s.
Česká republika

Active Pilos biely jogurt

Zloženie: pasterizované mlieko, mliečna bielkovina, jogurtové kultúry,  Bifidobacterium subsp. lactis BB-12

TUKY: 3% 

Gramáž: 135 g

Výrobca: Mlékarná Stříbro s.r.o.
Česká republika

PROBIA Nature

Zloženie:  mlieko, jogurtová kultúra, Bifidobacterium subsp. lactis

TUKY: 3,3% 

Gramáž: 135 g

Výrobca: RAJO, a.s. 
Akcionár spoločnosti: Meggle AG
Megglestrasse 6-12, D-83512 Wasserburg, Nemecko

Výživové údaje bielych jogurtov

Z uvedeného vyplýva, že rôzne spoločnosti vyrábajú i privátne značky jogurtov pre reťazce a majú dokonca veľmi podobné nutričné zloženie a pritom odlišnú cenu. Vyvarujte sa jogurtom, ktoré obsahujú aditíva alebo zahusťovadlá. Tradičné biele jogurty obsahujú iba mliečny cukor v podobe laktózy, bez pridaných monosacharidov.

Bio Gazdovský biely jogurtCoop Bio biely jogurtPilos biely jogurtCoop Jogurt BiLong
ENERGIA265 kJ264 kJ278 kJ312 kJ
Tuky3,8 g3,6 g3,7 g3,4 g
z toho nasýtené mastné kyseliny2,1 g2,4 g2,6 g1,9 g
Sacharidy3,8 g4,6 g4,4 g6,0 g
z toho cukry3,5 g3,0 g4,4 g6,0 g
Bielkoviny3,5 g3,1 g3,9 g4,9 g
Soľ0,1 g0,12 g0,10 g0,20 g
Výrobcovia jogurtovHollandia Karlovy Vary, s.r.o.AGRO TAMI, a.s. NitraHollandia Karlovy Vary, s.r.o.Rajo a.s.
Gramáž:180 g130 g150 g145 g
Biele jogurty vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Slovenské jogurty majú špičkovú kvalitu

V slovenskej populácií sú mliečne výrobky veľmi obľúbené, 
čo dokazuje aj vývoj spotreby mlieka a mliečnych výrobkov za posledné roky. 

Spotreba mlieka síce rastie, ale spotreba jogurtov je klesajúca. Priemerný slovák za rok 2018 skonzumoval 9,6 kg jogurtov, pričom v roku 2019 to bolo iba 7,8 kg.  V spotrebe mlieka i mliečnych výrobkov i napriek týmto číslam zaostávame za priemerom spotreby krajín EÚ.

Vývoj spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v kg na obyvateľa v SR

Iné ochutené jogrurty na raňajky

Ak hľadáte vhodný jogurt na raňajky alebo desiatu, vyberajte si výrobky od slovenských výrobcov - Milsy, Tami, Agrofarma, Búšľak atď. Uprednostňujte jogurty biele prípadne ochutené so zníženým obsahom tuku, nekonzumujte smotanové jogurty, ktoré majú vysoké podiel tuku. V jogurtoch sa nachádzajú baktérie mlliečneho kvasenia, ktoré sú prospešné pre trávenie a osídľujú črevný mikrobióm (ak prežijú). Jogurt na raňajky zmiešajte s vločkami a pridajte k nim sezónne ovocie, škoricu.

Prežívanie vybraných kmeňov baktérií mliečneho kvasenia

Existujú kmene baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sú veľmi náchylné na kyslé prostredie v GIT-e a ich prežitie v kyslom prostredí môže trvať iba 30 minút (bunky kmeňov L. delbruc-keii LD05, L. pentosus a L. helveticus CCM 3806). Najvyššiu životaschopnosť dosahojú bunky Bifidobacterium longum, L. plantarum.

Probiotické kultúry v súťaži o živiny a adhezívne miesta na črevnom epiteli vytláčakjú patogénne mikroorganizmy. Niektoré probiotické kmene znemožoňujú patogénom priľnúť k stene čreva stérickými prekážkami, ktoré im kladú, alebo tvorbou povrchovo aktívnych látok, iné pôsobia proti patogénom tvorbou antimikrobiálnych látok.



Zdroje:

REID, G. - COOK, R. L. - BRUCE, A. W.: Examination of strains of lactobacilli for proper-ties which may influence bacterial interference in the urinary tract. Journal of Urology,138, 1987, s. 330-335.

VELRAEDS, M. C. - VAN DER MEI, H. C. - REID, G. - BUSSCHER, H. J.: Inhibition of initialadhesion of uropathogenic Enterococcus faecalis by biosurfactants from Lactobacillusisolates. Applied and Environmental Microbiology, 62, 1996, s. 1958-1963. 

Poradňu výživy v Topoľčanoch nájdete tu:

meranie tela - diagnostika tela - chudnutie topoľčany - inbody meranie - inbody Topoľčany - dietológ Topoľčany - inbody meranie Topoľčany - inbody meranie Partizánske - poradňa výživy Topoľčany - chudnutie - dietologická poradňa Topoľčany - výživový poradca - špecialista na výživu - dexa scan Topoľčany - meranie tukov - meranie svalov - poradňa dietetiky - zdravé telo Topoľčany - poradňa výživy - poradňa prevencie nadváhy - dietológia Topoľčany - výživa detí - poradňa výživy dietológ - zdravá výživa - meranie Inbody - chudnutie Topoľčany - výživový poradca Topoľčany - výživová poradkyňa Topoľčany - poradca pre výživu Topoľčany - výživová poradkyňa - inbody - výživové poradenstvo - zdavá strava deti - diagnostika inbody

Neváhajte ma kontaktovať

Ing. Jana Pastrnáková | Špecialista na výživu a dietetiku

Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany