Bio Gazdovský biely jogurt | Coop Bio biely jogurt | Pilos biely jogurt | Coop Jogurt BiLong | |
---|---|---|---|---|
ENERGIA | 265 kJ | 264 kJ | 278 kJ | 312 kJ |
Tuky | 3,8 g | 3,6 g | 3,7 g | 3,4 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 2,1 g | 2,4 g | 2,6 g | 1,9 g |
Sacharidy | 3,8 g | 4,6 g | 4,4 g | 6,0 g |
z toho cukry | 3,5 g | 3,0 g | 4,4 g | 6,0 g |
Bielkoviny | 3,5 g | 3,1 g | 3,9 g | 4,9 g |
Soľ | 0,1 g | 0,12 g | 0,10 g | 0,20 g |
Výrobcovia jogurtov | Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. | AGRO TAMI, a.s. Nitra | Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. | Rajo a.s. |
---|---|---|---|---|
Gramáž: | 180 g | 130 g | 150 g | 145 g |
Spotreba mlieka síce rastie, ale spotreba jogurtov je klesajúca. Priemerný slovák za rok 2018 skonzumoval 9,6 kg jogurtov, pričom v roku 2019 to bolo iba 7,8 kg. V spotrebe mlieka i mliečnych výrobkov i napriek týmto číslam zaostávame za priemerom spotreby krajín EÚ.
Ak hľadáte vhodný jogurt na raňajky alebo desiatu, vyberajte si výrobky od slovenských výrobcov - Milsy, Tami, Agrofarma, Búšľak atď. Uprednostňujte jogurty biele prípadne ochutené so zníženým obsahom tuku, nekonzumujte smotanové jogurty, ktoré majú vysoké podiel tuku. V jogurtoch sa nachádzajú baktérie mlliečneho kvasenia, ktoré sú prospešné pre trávenie a osídľujú črevný mikrobióm (ak prežijú). Jogurt na raňajky zmiešajte s vločkami a pridajte k nim sezónne ovocie, škoricu.
Existujú kmene baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sú veľmi náchylné na kyslé prostredie v GIT-e a ich prežitie v kyslom prostredí môže trvať iba 30 minút (bunky kmeňov L. delbruckeii LD05, L. pentosus a L. helveticus CCM 3806). Najvyššiu životaschopnosť dosahojú bunky Bifidobacterium longum, L. plantarum.
Probiotické kultúry v súťaži o živiny a adhezívne miesta na črevnom epiteli vytláčakjú patogénne mikroorganizmy. Niektoré probiotické kmene znemožoňujú patogénom priľnúť k stene čreva stérickými prekážkami, ktoré im kladú, alebo tvorbou povrchovo aktívnych látok, iné pôsobia proti patogénom tvorbou antimikrobiálnych látok.
Zdroje k téme: Prežívanie vybraných kmeňov baktérií mliečneho kvasenia
REID, G. - COOK, R. L. - BRUCE, A. W.: Examination of strains of lactobacilli for proper-ties which may influence bacterial interference in the urinary tract. Journal of Urology,138, 1987, s. 330-335.
VELRAEDS, M. C. - VAN DER MEI, H. C. - REID, G. - BUSSCHER, H. J.: Inhibition of initialadhesion of uropathogenic Enterococcus faecalis by biosurfactants from Lactobacillusisolates. Applied and Environmental Microbiology, 62, 1996, s. 1958-1963.
meranie tela - diagnostika tela - chudnutie topoľčany - inbody meranie - inbody Topoľčany - dietológ Topoľčany - inbody meranie Topoľčany - inbody meranie Partizánske - poradňa výživy Topoľčany - chudnutie - dietologická poradňa Topoľčany - výživový poradca - špecialista na výživu - dexa scan Topoľčany - meranie tukov - meranie svalov - poradňa dietetiky - zdravé telo Topoľčany - poradňa výživy - poradňa prevencie nadváhy - dietológia Topoľčany - výživa detí - poradňa výživy dietológ - zdravá výživa - meranie Inbody - chudnutie Topoľčany - výživový poradca Topoľčany - výživová poradkyňa Topoľčany - poradca pre výživu Topoľčany - výživová poradkyňa - inbody - výživové poradenstvo - zdavá strava deti - diagnostika inbody
Ing. Jana Pastrnáková | Špecialista na výživu a dietetiku
Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany