Olivový olej vo výžive, ktorý je pre nás ten najlepší?

Olivový olej je tradičný potravinársky výrobok vyrábaný z plodov olivovníka, predovšetkým v oblasti Stredozemia. Je základnou súčasťou výživy ľudí a používa sa už viac ako tisíce rokov. Práve stredomorský región je hlavnou oblasťou pestovania olív a predstavuje 98% plantáží olivovníkov na svete.

Väčšina svetového olivového oleja sa vyrába v EÚ. Na celom svete sa ročne vyrobí v priemere 3 milióny ton olivového oleja. Približne 2 milióny ton tejto výroby sa odohráva v EÚ. Hlavnými výrobcami sú: Španielsko (66% produkcie EÚ); Taliansko (15%); Grécko (13%); a Portugalsko (5%). Pričom Grécko má najvyššiu spotrebu olivového oleja na obyvateľa, približne 12 kg na osobu ročne. Priemerná spotreba jedlých olejov na osobu na Slovensku bola v roku 2019 až 9,5 kg. Spotreba olejov má na Slovensku stúpajúci trend. Takže ak ešte nemáte doma kvalitný olivový olej, zadovážte si ho do vašej domácnosti.

Úžasný olivový olej 💚

Nebudem tu písať letánie, aký úžasný je olivový olej a jeho skladbu MK, či vplyv na zdravie. "Internety" sú prehltené informáciami o tejto úžasnej potravine, ktorá by sa mala používať v každej kuchyni. Podelím sa s vami o zaujímavé postrehy zo svojej nedávnej cesty na BIO olivovej farme. 

Iba v rýchlosti v skratke k zloženiu:

✔️ obsahuje 70-80% kyseliny olejovej, 8-20% kyseliny linolovej, stopy linolénovej, erukovej, palmitolejovej atď ...

✔️ široký komplex antioxidatov: α-Tocopherol (vitamín E - zabraňuje autooxidácií NMK), fenoly, polyfenoly, fenolové kyseliny, steroly, chlorofyl, skvalén, betakarotén...

✔️polyfenoly olivového oleja prispievajú k ochrane krvných lipidov pred oxidačným stresom (potvrdené inštitúciou EFSA v roku 2012, keď schválili zdravotné tvrdenie o olivovom oleji). EFSA obmedzil toto tvrdenie na určité polyfenoly, vrátane oleaceínu a oleocanthalu, a na olivové oleje, ktoré obsahujú „najmenej 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátov na 20 mg olivového oleja

✔️ polyfenoly znižujú rizikové faktory srdcových chorôb znížením krvného tlaku a cholesterolu, znížením zrážanlivosti krvi a zlepšením zdravia výsteliek tepien.

Zdroje:

  • https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/plants-and-plant-products/plant-products/olive-oil_sk
  • Spotreba potravín v SR v roku 2019
  • https://www.newfoodmagazine.com/article/22720/eu-health-claim-olive-oil-polyphenols/
  • https://www.oliveoilsource.com/page/chemical-characteristics#Poly

Rodina Therianos a ich príbeh olivového oleja

Rodinná farma Therianos má svoje vlastné olivové háje v malej dedinke na vrchu Vrachionas. BIO olivový olej z ich produkcie nikdy nepodlieha žiadnemu spracovaniu (rafinácii) v žiadnej fáze výroby a pochádza priamo z ekologických plodín, aby si zachoval vynikajúcu kvalitu.

Olivy sú pestované v olivových hájoch odrody Koroneiki s viac ako 600-ročnými stromami. Okrem iného sa v ich hájoch nachádza i  starodávna odroda s názvom Dopia Zakynthos, ktorej vek sa odhaduje na viac ako 2 000 až 2 500 rokov. "Naša životná filozofia, naša viera v lepší svet a vzájomný rešpekt spolu s mimoriadne bohatou pôdou našich olivových hájov a ich vynikajúcou rozmanitosťou, to všetko spoločne prináša vynikajúci extra panenský olivový olej."

Ich Extra panenský olivový olej je z organoleptického hľadiska úžasný, nemá žiadne chyby a a jeho kyslosť je v rozsahu 0,1 - 0,8. Úroveň kyslosti podľa európskej legislatívy nesmie presiahnuť 0,8 %. Číslo kyslosti definuje koľko KOH je potrebných na neutralizáciu VMK v 1 g tuku.

Spotreba tukov na Slovensku

V roku 2019 spotreba jedlých tukov a olejov spolu na obyvateľa vzrástla oproti roku 2018 o 0,5 kg (2,4 %) a predstavovala hodnotu 21,7 kg. Štruktúra spotreby jednotlivých tukov je nasledovná: rastlinné tuky a oleje predstavujú 71,9 %, maslo 14,3 %, bravčová masť 13,4 % a ostatné tuky 0,4 %.

Vývoj spotreby tukov v kg na obyvateľa v SR