Zdravé stravovanie detí alebo čo nesmie chýbať v detskom jedálničku?

Správna výživa okrem zabezpečenia energetických substrátov pre fungovanie organizmu dokáže zlepšovať funkcie imunitného systému a podporuje antioxidatívny ochranný systém. V období vírusových ochorení je vhodné do jedálnička zakomponovať potraviny, ktoré obsahujú zinok, vitamíny D, A, E, vitamín C, ovomukoidy a ovoinhibítory z prepeličích vajec...

Čo by nemalo chýbať na detskom tanieri?
Čo by nemalo chýbať na detskom tanieri?

V ktorých potravinách tie vitamíny sú?

  • Zinok je podľa Janky úžasná mikroživina , ktorá sa podieľa ako kofaktor na aktivite viac ako 70 enzýmov. Tie majú v organizme mnoho funkcií. “Zinok je súčasťou leukocytov, teda bielych krviniek, ovplyvňuje tvorbu lymfocytov, metabolizmus bielkovín a tvorbu nukleových kyselín, podporuje hojenie rán a mnoho iných funkcií,¨ povedala. Nájdeme ho v mäse, rybách, pečeni, vajciach, celozrnných výrobkoch, mlieku a mliečnych výrobkoch.
  • Vitamín A - retinol nájdeme v zelenine, ovocí, rybom tuku, vaječnom žĺtku, mlieku, masle, obilných klíčkoch, zelených častí rastlín, prose, kukurici, brokolici.
  • Vitamín D - ako dôležitú látku pre metabolizmus vápnika, sterolov a fosforu podľa Janky nájdeme v masle, čedare, mlieku, a jeho tvorbe napomáha aj pobyt na slnku.
  • Vitamín C - kyselinu L-askorbovú nájdeme v ovocí, zelenine, šípkach, lesných plodoch, jahodách, paprike, čiernych ríbezliach, rakytníku, ružičkovom keli, kučeravom keli, bielej aj červenej kapuste, citróne, kalerábe. “Varením sa stráca až 70 percent vitamínu C, keďže ide o termolabilný vitamín rozpustný vo vode,¨ upozorňuje nutričná poradkyňa.

Čo by nemalo chýbať na detskom tanieriku?

Tie základné pravidlá podľa Janky platia nielen pre deti, ale pre všetky vekové kategórie - pestrosť, striedmosť a vyváženosť. “Zo stravy nie je vhodné vyhodiť žiaden nutrient, ale je potrebné, aby celodenná vyvážená strava obsahovala všetky základné živiny, teda sacharidy, lipidy, bielkoviny,¨ povedala s tým, že tieto nutrienty poskytujú energiu, ale aj tuk s bielkovinami zabezpečujú rast a regulujú telesné procesy.

K tomu netreba zabúdať na vitamíny rozpustné v tukoch, teda vitamíny A, D, E a K, a vitamíny rozpustné vo vode, teda vitamíny skupiny B a vitamín C.

Nedávno vraj odborníci prezentovali projekt Zdravý tanier. Jeho úlohou je optimalizovať príjem a podiel základných nutrientov, čím by sa mala zvýšiť prevencia pred závažnými ochoreniami a obezitou. Koľko a čoho by sme toho v priebehu dňa mali zjesť? Janka nám pripravila rozpis:

  • 3-5 porcií zeleniny denne
  • 2 porcie ovocia denne
  • 3-4 porcie škrobových potravín denne (sú zdrojov vlákniny a energie)
  • 2-3 porcie mliečnych a kyslo-mliečnych výrobkov denne (mlieko, jogurty, syry, tvaroh)
  • 2-3 porcie bielkovín: chudé druhy mias, strukovín, mliečnych výrobkov
  • 2x týždenne zjesť porciu rýb

Nezľaknite sa, nejde o obrovské množstvo jedla. Jedna porcia je napríklad za hrsť, alebo je to jeden pohár, jeden jogurt. Čo sa týka mäsa, jedna porcia je 100 gramov.

Celý článok si prečítajte tu: